Skip to content
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Dziś dzień dziecka…

Ostatnio przeczytałam słowa „kiedy dziecko się śmieje cały świat się śmieje”. Zgadzam się z tym w 100%. Dzieci znajdują mnóstwo powodów do radości. Nie zastanawiają się czy wypada czy nie wypada. Są spontaniczne we wszystkim. Myślę, że powinniśmy się uczyć od dzieci tego uśmiechu, tej radości z „małych” rzeczy. Czasem warto przymknąć oko i nie tracić energii na złość. „Nie warto mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych”- to też gdzieś przeczytałam.

😉

Ok, do czego dążę. Cieszmy się jak dzieci, czerpmy z życia pełnymi garściami i nie zaprzątajmy sobie głowy myślami, które ciągną nas w dół. Bądźmy dla siebie dobrzy i akceptujmy się wzajemnie. Nauczmy się tego czego uczymy nasze dzieci…

Ostatnio koleżanka poprosiła mnie o upieczenie tortu urodzinowego dla Jej uroczych bliźniaków. Ponieważ kompletnie nie mam doświadczenia w pieczeniu tortów to musiałam znaleźć inspirację. Znalazłam ją w książce, którą zakupiłam, aby poznać zdrowe przepisy dla niemowląt. Jest to książka Pani Marty Jas-Baran „u malucha na talerzu”. Oczywiście przepis został zmodyfikowany zgodnie z moją filozofią, czyli jest bez glutenu i bez cukru.

Na początek upiekłam biszkopt, wg przepisu, który znajdziecie tutaj:  http://zdrowacukiernia.pl/biszkopt-dla-dzieci/

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na tort z okazji Dnia Dziecka


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj

Biszkopt:

  • Słodkie jabłko i dojrzały banan
  • 4 jajka
  • 120 gram maki pszennej pełnoziarnistej lub bezglutenowej owsianej
  • Laska wanilii
  • Szczypta soli (opcjonalnie)

Obłożenie:

  • 28 miarek mleka modyfikowanego nr 3 (od 1. roku życia)
  • 850 ml+500 ml wody
  • 3 galaretki owocowe bez cukru- 2 malinowe na krem i cytrynowa na wierzch
  • świeże maliny i jeżyny (ok.500g)

Przygotowanie

Użyłam do tego okrągłej formy (24 cm). Po upieczeniu i ostudzeniu przekroiłam go na pół. Następnie odstawiłam. Zagotowałam 850 ml wody i do wrzątku wsypałam 2 galaretki malinowe. Galaretkę cytrynową przygotowałam w 0.5 l wody. Kiedy galaretka malinowa nieco przestygła, ale była jeszcze ciepła, wsypałam do niej mleko modyfikowane i wymieszałam. Galaretki odstawiłam w chłodne miejsce a następnie do lodówki.

Kiedy galaretka malinowa nieco stężała, zmiksowałam ją i połowę wylałam na pierwszą warstwę biszkoptu umieszczonego ponownie w tortownicy. Nałożyłam drugą warstwę biszkoptu i zalałam resztą kremu. Gdy masa zastygła, udekorowałam ją malinami i jeżynami. Na koniec zalałam galaretką cytrynową. Odstawiłam do lodówki.

Podzieliłam na 10 porcji.

Podane poniżej wartości odżywcze dotyczą jednej porcji.178 kcal

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 178 kcal
  • Tłuszcze: 4,8 g
  • Węglowodany: 29 g
  • Białko: 13,6 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
tinkywinky
7 lat temu

Podoba mi sie ,ze tort jest bez gluten oraz bez cukru bo brakuje mi tego w popularnych książkach kucharskich. NIe lubie podawać swoim dzieciom dużych ilości cukru. Staram się raczej unikać go jak tylko mogę. Torcik wyszedł smaczny chociaż ja akurat dodałam do niego galaretkę pomarańczową bo taką akurat miałam pod ręką.
Czekam również z niecierpliwością na inne przepisy !

moje-marzenia
7 lat temu

Przepis sfrunal mi po prostu z nieba. W tym tygodniu córka miała urodziny. Na poczatku chciałam kupić tort ale nie ! Mała uparła się,że chce abym ja jej upiekła jak co roku. Nawet sie rozżaliła. I jak tutaj dziecku odmówić? Z uwagi na wysoką temperature tort z masą raczej odpadał. Ten jest bardziej odpowiedni na wysoką temperaturę. Córce smakował, gościom również.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x