Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na tort z okazji Dnia Dziecka


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj

Biszkopt:

  • Słodkie jabłko i dojrzały banan
  • 4 jajka
  • 120 gram maki pszennej pełnoziarnistej lub bezglutenowej owsianej
  • Laska wanilii
  • Szczypta soli (opcjonalnie)

Obłożenie:

  • 28 miarek mleka modyfikowanego nr 3 (od 1. roku życia)
  • 850 ml+500 ml wody
  • 3 galaretki owocowe bez cukru- 2 malinowe na krem i cytrynowa na wierzch
  • świeże maliny i jeżyny (ok.500g)

Przygotowanie

Użyłam do tego okrągłej formy (24 cm). Po upieczeniu i ostudzeniu przekroiłam go na pół. Następnie odstawiłam. Zagotowałam 850 ml wody i do wrzątku wsypałam 2 galaretki malinowe. Galaretkę cytrynową przygotowałam w 0.5 l wody. Kiedy galaretka malinowa nieco przestygła, ale była jeszcze ciepła, wsypałam do niej mleko modyfikowane i wymieszałam. Galaretki odstawiłam w chłodne miejsce a następnie do lodówki.

Kiedy galaretka malinowa nieco stężała, zmiksowałam ją i połowę wylałam na pierwszą warstwę biszkoptu umieszczonego ponownie w tortownicy. Nałożyłam drugą warstwę biszkoptu i zalałam resztą kremu. Gdy masa zastygła, udekorowałam ją malinami i jeżynami. Na koniec zalałam galaretką cytrynową. Odstawiłam do lodówki.

Podzieliłam na 10 porcji.

Podane poniżej wartości odżywcze dotyczą jednej porcji.178 kcal

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 178 kcal
  • Tłuszcze: 4,8 g
  • Węglowodany: 29 g
  • Białko: 13,6 g
4
0
Would love your thoughts, please comment.x