Skip to content
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Wczorajszy wieczór zakończył się dla mnie wspaniale, a to za sprawą pysznej kolacji jaką sobie przygotowałam. Niesamowite ile dobre jedzenie może zdziałać.

😉

Ponieważ zazwyczaj wieczorem nie mam siły na jakieś wielkie kucharzenie, postanowiłam przygotować coś mało wymagającego…           A ponieważ zawsze chciałam sobie zrobić pudding chia, nadszedł ten czas.

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Proteinowy pudding Chia


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • Mleko kokosowe 2 kubki
  • Wiórki kokosowe 3 łyżki
  • Syrop klonowy 1 łyżka
  • Laska wanilii -ziarenka
  • Nasiona chia 1/4 kubka
  • Kokosowa odżywka proteinowa
  • Borówki i jeżyny do dekoracji

Przygotowanie

Otóż, zaraz po podwieczorku wlałam do shaker’a mleko kokosowe, ziarenka wanilii, kokosową odżywkę proteinową, syrop klonowy i zmiksowałam. W słoiczku przygotowałam nasiona chia, które powoli zalałam zmiksowanym napojem. Przez pierwsze 10 minut trzeba zamieszać miksturę w słoiku :-D.Odstawiłam aż do kolacji. Następnie wsypałam wiórki kokosowe i udekorowałam borówkami oraz jeżynami. Omnomnom chyba dziś znów zjem.    😉

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 467 kcal
  • Tłuszcze: 19.8 g
  • Węglowodany: 31.3 g
  • Białko: 53.7 g

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
17 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
basiakkowalska
7 lat temu

Muszę sobie w końcu zrobić taki deserek. Mam w domu nasiona chia ale na razie jem je jednie na sucho z łyzką mleka ( jest tak dla mnie najwygodniej z rana). Apetycznie na pewno prezentuje się ta konsystencja puddingu. Same nasiona średnio mi smakują i jem je raczej dla ich włąściwości superfood ale o deserkach również słyszałam. Dziewczyny na forach sobie polecają.

kasia
7 lat temu

witam, czy to jest porcja na “raz” ?

kasia
7 lat temu
Reply to  Joanna Rutka

Wczoraj zrobiłam…dzisiaj zjadłam i jestem pod wrażeniem. Uwielbiam deserki z nasionami chia a ten będzie moim ulubionym :).

chloe
7 lat temu

Ja wczoraj kupiłam sobie nasiona chia w sklepie zdrowotnym bo mnie bardzo zaciekawiły. Na początek sprobowałam je na sucho i musże napisac,ze spodziewałam się czegoś innego. Potem próbowałam zrobić z nich deser na mleku ale nie wiem czemu nie zrobiła mi się galaretka. Mieszkałam dużo , Mleko było troche bardziej gęstsze, muszę to przyznac ale nie było galaretki 🙁 . Zastanawiam się czy nie wrzuciłam trochę za mało nasion.
Swoją drogą to są jakieś dzienne limity spożycia tych nasion?

dziecinka
7 lat temu

Ja nasionka zalewam na początku gorącą wodą aby się zażelowały. Tak aby powstał mały glucik. Potem dostaję do nich stopniowo mleko. Trzeba koniecznie pamiętać o tym aby w trakcie całego przygotowywania ziarenek je mieszać bo inaczej zbijają się w grudki, których nie da się potem rozbić. Następnie odstawiam je do lodówki na godzinkę czy dwie. Wychodzi pyszny kisielek. Czasami dodaje do nich również sięmię lniane tak aby były bardziej odżywcze. Od kiedy odkryłam robie je codziennie ^^

crazycat
7 lat temu

Pudding pycha. Przekonałam nawet do niego mojego męża, ktory jest raczej przeciwny takim rewelacjom żywieniowym. Jak postawiłam mu deserek pod nosem to zjadł, nawet pochwalił mnie,że smaczne. Za pierwszym podejściem nie wyszlo mi jednak tak smacznie jak za drugim. Trzeba koniecznie pamiętać o tym aby mieszać w trakcie przygotowania bo faktycznie lubi się to zbijać w grudki.

rtg
7 lat temu

Pudding dwa razy mi nie wyszedł, ale teraz widze,że była to moja wina… Na poczatu do nasion chia trzeba dodawać małe ilości wody.Tak aby nasionka napęczniały i zrobił się z nich glucik ;)Potem wyczytałam na forum,że jest to najczęstsza przyczyna tego,ze pudding nie wychodzi. Aktualne jednak nabrałam wprawy i pudding robię praktycznie codziennie. Mąż i dzieci go uwielbiają.

elza25
6 lat temu

Słyszałaś, że owoce chia podobno nie są najzdrowsze? Ostatnio pojawiają się w sieci takie artykuły. Jak często można jeść taki pudding?

słodkawiki
6 lat temu

Ja bardzo długo mieszam po zalaniu pudding. I co jakieś 30 min przez kilka godzin wyciągam go z lodówki i dalej kilkoma ruchami mieszam. Dzięki temu pudding szybciej gęstnieje. Jak robię go wieczorem, rano jest idealny na śniadanie.

Olga
6 lat temu

Super pomysł na pudding. Ja dodaję jeszcze banany.

Olga
6 lat temu

Super pomysł. Ja dodaję jeszcze banany.

Olga
6 lat temu

Polecam pudding chia z malinami. Dobry na przeziębienia o tej porze roku

oliwka22
6 lat temu

Przepyszny chrupiącu pudding. Można przygotowywać z różnymi owocowymi dodatkami. Palce lizać!

17
0
Would love your thoughts, please comment.x