Skip to content
Menu
Menu
0
Twój koszyk jest pusty
Menu

Jakiś czas temu, naszła mnie ogromna ochota na sushi. (Swoją drogą jestem uzależniona od tych pyszności.)
Zamówiłam sobie w restauracji parę rolek na kolację. Zobaczyłam w karcie, że na deser mają między innymi tapiokę. Zaintrygowało mnie to, ponieważ nigdy czegoś takiego nie jadłam. Nawet nie wiedziałam jak wygląda…

Zaryzykowałam i zamówiłam. To co dostałam przeszło moje oczekiwania. Śliczne, słodkie perełki polane owocowym sosem. Aaaa na samą myśl cieknie mi ślinka. 😉

I tak oto stałam się fanką tego deseru. Szybko sprawdziłam w internecie czym są te przezroczyste kulki i okazało się iż jest to skrobia z manioku. Hipoalergiczna, bezglutenowa, nie zawiera cholesterolu.

Perełki Tapioki można kupić w dobrych sklepach eko, lub zamówić przez internet.

Co do przygotowania to najlepiej zalać perły mlekiem kokosowym i zostawić na noc w lodówce.
Na następny dzień przelejcie tapiokę z mlekiem do rondelka, zagotujcie i zmniejszcie palnik cały czas mieszając.Gotujcie ok. 5 minut. Perełki powinny być przezroczyste. Dodajcie łyżkę syropu klonowego. Przełóżcie do miseczki. Na koniec zblendujcie ulubione owoce i polejcie nimi tapiokę. Smacznego. 🙂

00votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
5 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments
be3
6 lat temu

Deserek bardzo smaczny, kilka razy już przygotowywałam. Bardzo posmakował mojemu mężowi i dzieciom, ktore wreszcie zaczynają się przekonywać do zdrowego jedzenia ( ostatnio postanowiłam,ze z rodziną przechodzimy na zdrowszy tryb zycia i unikamy niezdrowego, tłustego jedzenia..).
Szkoda tylko.że tapioka jest tak trudno dostepna w Polsce i dość droga 🙁

marina
6 lat temu

Ja kilka razy już słyszałam o tapioce. Często ta nazwa przewija się w czasopismach o zdrowym żywieniu i sporcie. Równiez jednak nie miałam okazji spróbować Dzisiaj miałam sie wybrać do sklepu ze zdrową żywnością po zapasy to moze kupie ( jeśli oczywiście będzie w przystępnej cenie…). Na zdjęciu wygląda to apetycznie. Przypomina mi trochę nasiona chia, tyle, że w białym kolorze 🙂

marina
6 lat temu
Reply to  Joanna Rutka

Wczoraj udało mi się dorwać tapiokę, zrobiłam deserek i bardzo smaczny .Musiałam jednak dodać trochę więcej syropu klonowego bo dla mnie było to za mało słodkie. I to i to jest smaczne chociaż bardziej przyzwyczaiłam się do nasion chia, które na co dzień zagościły w mojej diecie.
Liczę na kolejny przepis z chia 😉

5
0
Would love your thoughts, please comment.x