Skip to content
Menu
Cart
Close Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Jakiś czas temu, naszła mnie ogromna ochota na sushi. (Swoją drogą jestem uzależniona od tych pyszności.)
Zamówiłam sobie w restauracji parę rolek na kolację. Zobaczyłam w karcie, że na deser mają między innymi tapiokę. Zaintrygowało mnie to, ponieważ nigdy czegoś takiego nie jadłam. Nawet nie wiedziałam jak wygląda…

Zaryzykowałam i zamówiłam. To co dostałam przeszło moje oczekiwania. Śliczne, słodkie perełki polane owocowym sosem. Aaaa na samą myśl cieknie mi ślinka. 😉

I tak oto stałam się fanką tego deseru. Szybko sprawdziłam w internecie czym są te przezroczyste kulki i okazało się iż jest to skrobia z manioku. Hipoalergiczna, bezglutenowa, nie zawiera cholesterolu.

Perełki Tapioki można kupić w dobrych sklepach eko, lub zamówić przez internet.

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na tapiokę z owocami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • Perły tapioki 50 g
  • Mleko kokosowe 150 g
  • Syrop klonowy 10 g
  • Dowolne owoce 100 g

Przygotowanie

Co do przygotowania to najlepiej zalać perły mlekiem kokosowym i zostawić na noc w lodówce.

Na następny dzień przelejcie tapiokę z mlekiem do rondelka, zagotujcie i zmniejszcie palnik cały czas mieszając. Gotujcie ok. 5 minut. Perełki powinny być przezroczyste. Dodajcie łyżkę syropu klonowego. Przełóżcie do miseczki. Na koniec zblendujcie ulubione owoce i polejcie nimi tapiokę. Smacznego. 🙂

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 267 kcal
  • Tłuszcze: 2,1 g
  • Węglowodany: 56,8 g
  • Białko: 0,1 g
00votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
5 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments
marina
8 lat temu

Ja kilka razy już słyszałam o tapioce. Często ta nazwa przewija się w czasopismach o zdrowym żywieniu i sporcie. Równiez jednak nie miałam okazji spróbować Dzisiaj miałam sie wybrać do sklepu ze zdrową żywnością po zapasy to moze kupie ( jeśli oczywiście będzie w przystępnej cenie…). Na zdjęciu wygląda to apetycznie. Przypomina mi trochę nasiona chia, tyle, że w białym kolorze 🙂

marina
8 lat temu
Reply to  Joanna Rutka

Wczoraj udało mi się dorwać tapiokę, zrobiłam deserek i bardzo smaczny .Musiałam jednak dodać trochę więcej syropu klonowego bo dla mnie było to za mało słodkie. I to i to jest smaczne chociaż bardziej przyzwyczaiłam się do nasion chia, które na co dzień zagościły w mojej diecie.
Liczę na kolejny przepis z chia 😉

be3
8 lat temu

Deserek bardzo smaczny, kilka razy już przygotowywałam. Bardzo posmakował mojemu mężowi i dzieciom, ktore wreszcie zaczynają się przekonywać do zdrowego jedzenia ( ostatnio postanowiłam,ze z rodziną przechodzimy na zdrowszy tryb zycia i unikamy niezdrowego, tłustego jedzenia..).
Szkoda tylko.że tapioka jest tak trudno dostepna w Polsce i dość droga 🙁

5
0
Would love your thoughts, please comment.x