Skip to content
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop

To, że kocham naleśniki wiadomo nie od dziś. Niestety nic już tego nie zmieni. Cóż jednak począć kiedy zawartość glutenu i mleka krowiego w tych smakołykach, aż bije po oczach?

Stworzyć recepturę na wersję bezglutenową, bezmleczną i oczywiście bezcukrową. 😀

Oto jest! Przedstawiam Wam dzisiaj recepturę na przepyszne, pachnące i słodziutkie amerykańskie naleśniczki.

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na gryczano-jaglane Pancake’s


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

  • Masło ghee, 50g
  • Mleko kokosowe lub ryżowe, 300 g
  • Jajka, 2 sztuki
  • Ksylitol lub cukier kokosowy, 30 g
  • Mąka gryczana, 130 g
  • Mąka jaglana, 70 g
  • Bezglutenowy proszek do pieczenia, 15 g
  • Sól, 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Włóżcie masło ghee do rondelka , postawcie na małym ogniu i poczekajcie aż się roztopi.

Dodajcie mleko, jajka, ksylitol lub cukier kokosowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować.

Rozgrzejcie 1/2 łyżeczki masła na patelni na średnim ogniu. Chochelką wlejcie porcję ciasta, smażcie 1-2 minuty i przewróćcie na drugą stronę. Smażcie kolejną minutę.

Tak samo postępujcie z kolejnym porcjami ciasta.

Naleśniki ułóżcie na talerzyku, polejcie syropem klonowym i dodajcie ulubione owoce.

Smacznego! 🙂

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 131 kcal
  • Tłuszcze: 6 g
  • Węglowodany: 16 g
  • Białko: 4 g

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
7 lat temu

Witam. Mam pytanie. Pod każdym przepisem jest podana wartość kaloryczna. Przypuszczam, że dotyczy ona jednej porcji ale ile porcji wychodzi z danego przepisu? Może warto by było umieszczać taką informację pod każdym przepisem? Mi jako osobie początkującej naprawdę ułatwiło by to porcjowanie posiłków. 🙂

Iwona
7 lat temu
Reply to  Joanna Rutka

A na ile porcji jest przepis ? Każdy może mieć przecież inna lyche do nalewania ciasta 🙂

Oliffka
6 lat temu

Ja zamiast mąki jaglanej dodałam mąki ryżowej. Lekkie piankowe pancakes. Idealne na lato. Polecam

5
0
Would love your thoughts, please comment.x