To, że kocham naleśniki wiadomo nie od dziś. Niestety nic już tego nie zmieni. Cóż jednak począć kiedy zawartość glutenu i mleka krowiego w tych smakołykach, aż bije po oczach?
Stworzyć recepturę na wersję bezglutenową, bezmleczną i oczywiście bezcukrową. 😀
Oto jest! Przedstawiam Wam dzisiaj recepturę na przepyszne, pachnące i słodziutkie amerykańskie naleśniczki.
DrukujPrzepis na gryczano-jaglane Pancake’s
Składniki
- Masło ghee, 50g
- Mleko kokosowe lub ryżowe, 300 g
- Jajka, 2 sztuki
- Ksylitol lub cukier kokosowy, 30 g
- Mąka gryczana, 130 g
- Mąka jaglana, 70 g
- Bezglutenowy proszek do pieczenia, 15 g
- Sól, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Włóżcie masło ghee do rondelka , postawcie na małym ogniu i poczekajcie aż się roztopi.
Dodajcie mleko, jajka, ksylitol lub cukier kokosowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować.
Rozgrzejcie 1/2 łyżeczki masła na patelni na średnim ogniu. Chochelką wlejcie porcję ciasta, smażcie 1-2 minuty i przewróćcie na drugą stronę. Smażcie kolejną minutę.
Tak samo postępujcie z kolejnym porcjami ciasta.
Naleśniki ułóżcie na talerzyku, polejcie syropem klonowym i dodajcie ulubione owoce.
Smacznego! 🙂
Wartości odżywcze
- Kalorie: 131 kcal
- Tłuszcze: 6 g
- Węglowodany: 16 g
- Białko: 4 g
Witam. Mam pytanie. Pod każdym przepisem jest podana wartość kaloryczna. Przypuszczam, że dotyczy ona jednej porcji ale ile porcji wychodzi z danego przepisu? Może warto by było umieszczać taką informację pod każdym przepisem? Mi jako osobie początkującej naprawdę ułatwiło by to porcjowanie posiłków. 🙂
Witam, jak najbardziej mogę umieszczać dokładniejsze informacje. 🙂 Zazwyczaj jedna porcja to np. jeden naleśnik, lub jedna babeczka. Często informację umieszczam na końcu opisu. W tym przypadku, jedna porcja dotyczy jednego pancake’a. Pozdrawiam 🙂
A na ile porcji jest przepis ? Każdy może mieć przecież inna lyche do nalewania ciasta 🙂
Z mojej łychy wyszło 12 sztuk 🙂
Ja zamiast mąki jaglanej dodałam mąki ryżowej. Lekkie piankowe pancakes. Idealne na lato. Polecam