Skip to content
Menu
Cart
Close Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Zdrowe słodycze to moja specjalność. Ciężko trenuję, zdrowo się odżywiam, więc słodycze ze sklepu to nie jest coś, co mogłoby mnie interesować.

Zdecydowanie jestem fanką przygotowywania posiłków w domu. Zachęcam do tego również Ciebie. Nie warto marnować czasu i tego co sobie wypracowałaś na niezdrowe produkty.

Przygotowując zdrowe posiłki czy domowe słodycze, masz pewność jakich i jakiej jakości składników używasz. 

Dzisiejsza moja propozycja to przepis na domowe kulki czekoladowo-orzechowe, typu ferrero. Jestem pewna, że skradną Twoje serce. W tym przepisie nie ma CUKRU, nie ma GLUTENU ani MLEKA krowiego. Czysty skład i pyszny smak. 

To co? Spróbujesz? 🙂

Aha! Na koniec wrzucam skład oryginalnego Ferrero 😉 Tak dla porównania.

Czekolada MLECZNA 30% (cukier, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, MLEKO odtłuszczone w proszku, MASŁO odwodnione, emulgator: lecytyny (SOJA); wanilina), ORZECHY LASKOWE (28,5%), cukier, olej palmowy, mąka PSZENNA, SERWATKA w proszku, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyny (SOJA); substancja spulchniająca (wodorowęglan sodu), sól, wanilina.

 

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na domowe Ferrero Rocher


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Opis

Wegańskie pralinki orzechowe bez cukru, bez glutenu, wegańskie.


Składniki

Skaluj
  • 75 g surowej czekolady
  • 75 g mocno schłodzonego mleka kokosowego z puszki
  • 30 ml syropu klonowego
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 90 masła migdałowego lub z orzechów laskowych
  • 75 orzechów laskowych
  • aromat waniliowy

Przygotowanie

  1. Pokrusz czekoladę na małe kawałeczki. Rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. W rondelku podgrzej mleko z kawą (kawę dodaj pod koniec i wymieszaj aż się rozpuści) i przelej powoli do miseczki z czekoladą. Wymieszaj.
  3. Dodaj syrop klonowy i masło orzechowe (u mnie migdałowe) oraz 3 krople aromatu waniliowego. Wymieszaj.
  4. Odstaw do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  5. Następnego dnia, rozgrzej patelnię i praż na niej orzechy.
  6. 10 orzechów odłóż na bok, resztę zmiksuj.
  7. Na macie rozsyp zmiksowane orzechy.
  8. Nabieraj ok. 20 g masy, ulep kulkę, do środka włóż orzech i na koniec obtocz w pokruszonych orzechach.
  9. Postępuj tak samo z resztą masy.
  10. Gotowe kulki włóż do lodówki, na ok. godzinę.

 

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 12 g
  • Kalorie: 158 kcal
  • Węglowodany: 8 g
  • Białko: 4 g

 

51vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Oliwia
7 lat temu

Czy masz tutaj przepis na Rafaello? Jakoś nie mogłam znaleźć, a szukam sprawdzonego przepisu z kokosem na drobne kuleczki a la Rafaello.

Izka
6 lat temu

Mmmm palce lizać!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x