Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na domowe Ferrero Rocher


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Opis

Wegańskie pralinki orzechowe bez cukru, bez glutenu, wegańskie.


Składniki

Skaluj
  • 75 g surowej czekolady
  • 75 g mocno schłodzonego mleka kokosowego z puszki
  • 30 ml syropu klonowego
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 90 masła migdałowego lub z orzechów laskowych
  • 75 orzechów laskowych
  • aromat waniliowy

Przygotowanie

  1. Pokrusz czekoladę na małe kawałeczki. Rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. W rondelku podgrzej mleko z kawą (kawę dodaj pod koniec i wymieszaj aż się rozpuści) i przelej powoli do miseczki z czekoladą. Wymieszaj.
  3. Dodaj syrop klonowy i masło orzechowe (u mnie migdałowe) oraz 3 krople aromatu waniliowego. Wymieszaj.
  4. Odstaw do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  5. Następnego dnia, rozgrzej patelnię i praż na niej orzechy.
  6. 10 orzechów odłóż na bok, resztę zmiksuj.
  7. Na macie rozsyp zmiksowane orzechy.
  8. Nabieraj ok. 20 g masy, ulep kulkę, do środka włóż orzech i na koniec obtocz w pokruszonych orzechach.
  9. Postępuj tak samo z resztą masy.
  10. Gotowe kulki włóż do lodówki, na ok. godzinę.

 

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 12 g
  • Kalorie: 158 kcal
  • Węglowodany: 8 g
  • Białko: 4 g
2
0
Would love your thoughts, please comment.x