Chociaż lato już za nami wciąż mamy dostęp do świeżych warzyw. Warto wykorzystać ten czas, aby naładować się witaminami na zapas. Zwłaszcza, że zima coraz bliżej i pozostaną nam już tylko kiszonki, mrożonki i inne domowe przetwory. 🙂
Uwielbiam potrawy jednogarnkowe ponieważ to spora oszczędność czasu. Ratatoille. Dziś właśnie dzielę się z Tobą przepisem na ten pyszny, warzywny posiłek. W mojej wersji, z dodatkiem dyni i kolendry.
DrukujPrzepis na Ratatouille
- Czas całkowity: 60 minut
- Ilość porcji: 3 1x
- Dieta: Bezglutenowa
Opis
Posiłek pełen warzyw
Składniki
Skaluj
- 120 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 350 g pomidorów
- 250 g bakłażana
- 200 g cukinii
- 100 g upieczonej dyni
- Świeże liście bazylii i pietruszki (po dwie łyżki)
- Dwie łyżki posiekanej kolendry
- Łyżeczka soli himalajskiej
- 2 szczypty pieprzu
Przygotowanie
- Dynię przekrój na 4 części (najpierw na pół, następnie znów na pół). Wydrąż pestki.
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dynię ułóż na blasze, skórką do dołu. Tak przygotowaną dynię, skrop oliwą z oliwek i piecz ok. 20 minut. Kiedy dynia będzie gotowa, poczekaj aż ostygnie, obierz ze skórki i pokrój w dwucentymetrowe kawałki.
- Pozostałe warzywa obierz ze skórki. Oczywiście pomidora, bakłażana i cukinii nie musisz, ale dla mnie lepiej smakują obrane.
- Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę. Przełóż na patelnię i duś na małym ogniu ok. 5 minut.
- Dodaj pomidory pokrojone w kostkę oraz posiekane zioła, sól i pieprz. Duś dalej na małym ogniu, kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj bakłażana i cukinię, również pokrojone w kostkę i duś jeszcze przez 15 minut.
- Na koniec dodaj kawałki dyni oraz posiekaną kolendrę. Dokładnie wymieszaj.
Notatki
Takie danie możesz połączyć z kaszą lub makaronem. Może też stanowić dodatek do dania głównego. Jako samodzielna przekąska, również smakuje wyśmienicie.
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 35 g
- Kalorie: 239
- Tłuszcze: 2 g
- Błonnik: 17 g
- Białko: 11 g