Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na Ratatouille


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka
  • Czas całkowity: 60 minut
  • Ilość porcji: 3 1x
  • Dieta: Bezglutenowa

Opis

Posiłek pełen warzyw


Składniki

Skaluj
  • 120 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g pomidorów 
  • 250 g bakłażana
  • 200 g cukinii
  • 100 g upieczonej dyni
  • Świeże liście bazylii i pietruszki (po dwie łyżki)
  • Dwie łyżki posiekanej kolendry 
  • Łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 szczypty pieprzu

Przygotowanie

  1. Dynię przekrój na 4 części (najpierw na pół, następnie znów na pół). Wydrąż pestki.
  2. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dynię ułóż na blasze, skórką do dołu. Tak przygotowaną dynię, skrop oliwą z oliwek i piecz ok. 20 minut. Kiedy dynia będzie gotowa, poczekaj aż ostygnie, obierz ze skórki i pokrój w dwucentymetrowe kawałki.
  3. Pozostałe warzywa obierz ze skórki. Oczywiście pomidora, bakłażana i cukinii nie musisz, ale dla mnie lepiej smakują obrane. 
  4. Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę. Przełóż na patelnię i duś na małym ogniu ok. 5 minut.
  5. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę oraz posiekane zioła, sól i pieprz. Duś dalej na małym ogniu, kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Dodaj bakłażana i cukinię, również pokrojone w kostkę i duś jeszcze przez 15 minut.
  7. Na koniec dodaj kawałki dyni oraz posiekaną kolendrę. Dokładnie wymieszaj. 

 

Notatki

Takie danie możesz połączyć z kaszą lub makaronem. Może też stanowić dodatek do dania głównego. Jako samodzielna przekąska, również smakuje wyśmienicie.

  • Czas przygotowania: 15 minut

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 35 g
  • Kalorie: 239
  • Tłuszcze: 2 g
  • Błonnik: 17 g
  • Białko: 11 g
0
Would love your thoughts, please comment.x