Ze względu na sezon przeziębieniowo-grypowy postanowiłam przypomnieć o suplementowaniu się witaminą C. Dlaczego ta witamina jest tak ważna? Czy faktycznie poprawia odporność? Wszystkiego dowiecie się z tego artykułu.
Osłabiona odporność, niedokrwistość, szkorbut, astma…
To zaledwie kilka schorzeń, które można zaobserwować u osób z niedoborem witaminy C. Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy. Jeśli czujemy się osłabieni, ciągle zmęczeni, nie mamy apetytu, łatwo pojawiają nam się siniaki, rany zaś trudniej się goją, mamy obolałe mięśnie i stawy to znak, że trzeba zaopatrzyć się w witaminę C.
Najlepiej zażywać witaminę C zanim się rozchorujemy. 🙂 Oznacza to, iż witamina C zwiększa odporność. Powoduje, że zmniejsza się ryzyko zachorowania. Osoby, które szczególnie powinny się suplementować, to osoby trenujące, a także te osoby, które mają zaburzenia czynności jelit i braku łaknienia; osoby starsze, osoby palące, osoby zestresowane, chorzy na cukrzycę, oraz nadciśnienie tętnicze.
Naturalne źródła witaminy C:
chrzan, dereń, brukselka, acerola, dzika róża, czarna porzeczka, brokuł, mango, truskawki, cytryna, papryka (!), jarmuż
To co, kto ma ochotę na pomarańczę? 😉
„Najwięcej witaminy i tak dają nasze dziewczyny” prawda? ale tak na poważnie to z tego co czytam jestem od witaminy C uzależniona i często zdarza mi się ją przedawkować. Na szczęście jest nie groźna i nigdy jej dość
Polecam w jesienne dni napar z imbiru z dużą ilością cytryny. Moc witaminy C!
Najlepsza witamina C o tej porze roku to ta w sokach ze świeżych grejpfrutów i pomarańczy.
Szukam pomysłu na energetyzujacy koktajl. Bombę witaminy C. Może ktoś coś polecić?
Sok z malin podobno też ma dużo witaminy C. Taki domowy, przecierany.
Soki z czarnej porzeczki. Jedna szklanka dziennie i zapotrzebowanie witaminy C uzupełnione. Ja stosuję i nie choruję. Polecam!
Smoothie z jarmużem o tej porze roku to też dobry pomysł. Ja kupuję i mrożę. Potem dodaję banana, kiwi, wodę i bomba witaminowa gotowa
Polecam domowe zapiekanki z kurczakiem z grilla i świeżym mango. Pyszna i smaczna witamina C. Mango z resztą często jadam z pieczywem, serami, wędlinami.