Skip to content
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Kiedy na cmentarzach gasną znicze a w galeriach pojawiają się pierwsze sztuczne choinki to znak, że kampania przedświąteczna ruszyła pełną parą. Jest to dobry moment żeby zastanowić się jakie słodkości pojawią się na naszych stołach. Jak zawsze namawiam Was do tego, aby nie kupować gotowych ciast lecz wykonać je w domu, samodzielnie. Dlaczego? Otóż nie mamy kontroli nad tym co nam dosypują do słodyczy, aby dłużej wytrzymały na sklepowych półkach. Może to być np. benzoesan sodu, który sprawia, że produkt może siedzieć pół roku. Nie dziwią Was te daty przydatności?

Zamierzam sukcesywnie wrzucać Wam świąteczne inspiracje. 🙂

Przyznam się Wam, że jednym z moich ulubionych ciast jest babka cytrynowa. Uwielbiam jej smak i zapach. Niestety nie jem jej ze względu na dietę bezglutenową i bezmleczną. Postanowiłam przygotować wersję na mące gryczanej i kukurydzianej, a zamiast mleka krowiego użyłam mleka ryżowego.

Chcecie spróbować? To do dzieła. 😉

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na ciasto cytrynowe


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • Olej kokosowy 170 g
  • Mąka gryczana 260 g
  • Ksylitol 300 g
  • Cytryny 23 sztuki
  • Mąka kukurydziana 70 g
  • Jajka 4 sztuki
  • Mleko ryżowe 170 g
  • Bezglutenowy proszek do pieczenia 15 g

Przygotowanie

Zacznijcie od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni C.

Formę do babki (22-24 cm) lekko natłuśćcie olejem kokosowym.

Ja używam do tego specjalnego pędzelka. Posypcie mąką gryczaną i odstawcie.

Do robota kuchennego wsypcie ksylitol i skórkę otartą z cytryny, zmiksujcie.

Dodajcie mąkę gryczaną, kukurydzianą, olej kokosowy, 80 g soku z cytryny, jajka, mleko ryżowe, bezglutenowy proszek do pieczenia. Wymieszajcie dokładnie. Przełóżcie ciasto do wcześniej przygotowanej formy.

Pieczcie 35-45 minut lub do momentu kiedy ciasto nabierze złotego koloru. Pozostawcie
w formie do ostygnięcia przez ok. 10 minut, wyłóżcie na talerz i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto można podzielić na 12 kawałków. Podane wartości odżywcze dotyczą jednego kawałka.

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcze: 17 g
  • Węglowodany: 50 g
  • Białko: 5 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina
6 lat temu

Gdzie polecasz kupować bezglutenowy proszek do pieczenia? Jeszcze go nie spotkałam. Polecisz jakąś firmę?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x