Skip to content
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Niedożywienie- przyczyny i objawy

Najczęstszym błędem związanym z odżywianiem jest fakt, że zjadamy niedostateczną lub nadmierną ilość białka, węglowodanów i tłuszczy w ciągu dnia. Często również wybieramy niewłaściwe źródła tych makroskładników.

Brak odpowiedniej podaży witamin, minerałów, BWT, zawartych w zdrowych produktach skutkuje NIEDOŻYWIENIEM. Ten problem dotyczy nie tylko osób bardzo szczupłych, ale również z nadwagą lub otyłością.

Definicje Niedożywienia

Wg WHO Niedożywienie to: „Występujący na poziomie komórkowym brak równowagi pomiędzy zapotrzebowaniem na składniki pokarmowe i energię a podażą, której zaspokojenie pozwala na wzrost, podtrzymywanie funkcji życiowych oraz pełnienie określonych funkcji.”

Wg ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) Niedożywienie to: „ Stan wynikający z braku wchłaniania lub braku spożywania substancji żywieniowych , prowadzący do zmiany składu ciała, upośledzenia fizycznej i mentalnej funkcji organizmu oraz wpływający niekorzystnie na wynik leczenia choroby podstawowej.”

Jedną z przyczyn niedożywienia są BŁĘDNE NAWYKI ŻYWIENIOWE czyli nieprawidłowe komponowanie posiłków. To np. zbyt mała ilość białka w Twojej diecie lub za duża ilość węglowodanów prostych i tłuszczy nasyconych…

Przyczyną niedożywienia może być również stres, który przyczynia się do zmniejszenia lub braku apetytu. Inne przyczyny to samotność, choroby, niepełnosprawność.

Objawy niedożywienia:

  •  Zmniejszony apetyt lub jego brak
  • Ciągłe zmęczenie
  • Osłabienie
  • Problemy z koncentracją
  • Obniżony nastrój, depresja
  • Stałe uczucie zimna

Skutki niedożywienia:

  • Upośledzenie ODPORNOŚCI
  • Zanik kosmków jelitowych (co zaburza trawienie i wchłanianie
  • Zaburzona praca narządów wewnętrznych

Co zrobić kiedy zaobserwujemy u siebie symptomy niedożywienia?

Podjąć INTERWENCJĘ. Zacznij robić to do czego od dawna Cię namawiam. 🙂 Komponować posiłki.❤️

Jaka jest najważniejsza zasada?

MUSISZ DOSTARCZYĆ SOBIE ODPOWIEDNIĄ ILOŚĆ KALORII, BIAŁEK, WĘGLOWODANÓW I TłUSZCZY W CIĄGU DNIA.

Jak to zrobić?

  • Zaplanuj ile posiłków chcesz zjeść w ciągu dnia. Możesz jeść częściej np. 5 posiłków co 3h lub rzadziej np. 3 większe posiłki.
  •  Zadbaj, aby w każdym posiłku znajdowały się zdrowe źródła makroskładników.
  • Do każdego posiłku dokładaj warzywa, bez limitu 😉
  •  Lepiej ugotować na parze i polać oliwą z oliwek zamiast smażyć.
  • Zrezygnuj lub mocno ogranicz cukier, białe pieczywo, tłuszcze trans.

Zastanów się i spróbuj zaplanować posiłki na dwa dni. 🙂 To fajna zabawa, która oszczędzi Twój czas i ZDROWIE!!!  Jeśli zaczniesz to robić regularnie, w końcu uzyskasz nowy nawyk.

Ściskam Cię!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x