Lato nam się powoli kończy, a razem z latem kończą się świeże owoce.
Na szczęście mamy jabłka, które uwielbiają wszyscy bez względu na wiek. To pewne, że wariacji na temat jabłek jest ogrom. Desery, przeciery, musy i… racuchy. Przepyszne, rumiane, puszyste i słodkie.
Przedstawiam rewolucję w dziedzinie racuchów! Bez glutenu, bez cukru, bez nabiału, a jakie pyszne!
Na mące kasztanowej i mleku migdałowym.
Mąka kasztanowa jest łatwo dostępna w naszych sklepach, dlatego warto się w nią zaopatrzyć.
Powstaje z kasztanów jadalnych, jest delikatnie słodka i ma troszkę orzechowy posmak.
Przede wszystkim jest zdrowa. Posiada m.in właściwości przeciwbakteryjne. Jest bogata w witaminę C, A i E, kwas foliowy.
Idealna dla osób na dietach Paleo czy bezglutenowej. 🙂
DrukujPrzepis na racuchy z jabłkami
Składniki
- 200 g jabłek, bez skórki, wydrążonych
- 250 g mleka migdałowego
- 2 jajka
- 50 g ksylitolu
- 50 g oleju kokosowego
- 30 g świeżych drożdży
- 300 g mąki kasztanowej
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
Co będziemy potrzebować:
2 miski
mikser
Jabłka pokroić na małe kawałki. Przełożyć do miseczki.
Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajka, ksylitol, olej kokosowy, drożdże, mąkę kasztanową, i sól.
Zmiksować. Gotowe ciasto przelać do miski z jabłkami, wymieszać. Odstawić na 20 minut, pod przykryciem. Po tym czasie rozgrzać patelnię i nakładać ciasto łyżką. Smażyć po ok. 2 minuty na stronę.
Podane wartości odżywcze dotyczą jednego racucha. Z przepisu wyszło 8 racuchów.
Wartości odżywcze
- Kalorie: 254 kcal
- Tłuszcze: 9 g
- Węglowodany: 40 g
- Białko: 6 g
Racuchy od zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. Moja babcia robiła najsmaczniejsze racuchy pod słońcem. Sama nigdy nie potrafiłam ich powtórzyć. Aktualnie raczej unikam tego typu potraw ponieważ jestem na diecie a jak wiadomo przepis na tradycyjne racuchy do zbyt dietetycznych nie należy….
Ten jednak mnie zaciekawił. Akurat nie miałam dzisiaj pomysłu na kolację i spróbuję 🙂 Szczególnie,ze przywiozłam z działki cała reklamówkę jabłek. Część pójdzie do wyciskarki a kilka na racuszki.
Dobry przepis. Robiłam z niego racuszki już 3 razy.Dwa razy z jabłkami i raz przetestowałam z jagodami i za każdym razem wychodzą pyszne. Bardzo puszyste. Jestem na diecie tak więc wydawało mi sie,ze na długi czas muszę się pożegnać z tradycyjnymi racuchami a tutaj bardzo miłe zaskoczenie.Dodam,ze racuszki lubi nawet mój mały niejadek, którego bardzo cieżko jest skłonić do zjedzenia czegokolwiek.
Bardzo się cieszę, że mój przepis się sprawdził. 🙂
Straaaasznie dawno racuchów nie robiłam ( praktycznie o nich zapomniałam) a przecież to takie smaczne ! Wczoraj wieczorem zrobiłam z przepisu, konsystencja wyszła mi trochę za gęsta i musiałam dodać troszkę więcej mleka niż w przepisie. No i cynamon obowiązkowo, który dodaję praktycznie do każdego placka czy wypieku. Ogólnie pychotka !
Mmm zapach cynamonu..idealne połączenie z jabłkami 🙂
Racuszki są ogólnie przepyszne.Sama rzadko jadłam, bo danie jest dość kaloryczne. Jednak raz na jakiś czas smażylam sobie tradycyjne racuszki ( jestem zdania,ze raz na jakiś czas można sobie pozwolić na trochę bardziej kaloryczne jedzonko i zjeść w niewielkiej ilóści). Wczoraj jednak przetestowałam sobie ten przepis fit i wiem już,że będę robiła go częściej. Racuszki smaczne i nie miałam wyrzutów sumienia, ze może pójść mi to w bioderka ^^
Wspaniały przepis. Racuchy smaczne, puchate. I wreszcie jem coś co nie jest nasiąknięte tłuszczem ! . Racuszki robiłam już kilka razy. Racuszki jem z dużą porcją gęstego odtłuszczonego jogurtu oraz z pokrojonymi w kostkę przypiekanymi jablkami.
Cieszę się, że smakują 🙂
Czy mleko migdałowe można zastąpić zwykłym mlekiem? No i pytanie też czy drożdże mogą być sypkie?
Genialny przepis. Nawet na tę porę roku. Dzieci były zachwycone. Racuchy wyszły lekkie i puszyste. Dzięki za świetne pomysły na proste i szybkie dania 🙂 Uwielbiam taką kuchnię. Zdrowa i szybka.