Skip to content
Menu
Menu
0
Your cart is empty. Go to Shop
Menu

Jeśli szukasz świątecznych deserów w wersji fit, to ten przepis będzie dla Ciebie idealny. 🌸

 

 

 

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na pralinki marcepanowe w czekoladzie


  • Autor: Joanna Rutka

Opis

Wyjątkowe pralinki, idealne na Święta


Składniki

Skaluj
  • 100 g ksylitolu
  • 100 g surowej czekolady
  • 100 g migdałów, w płatkach
  • 25 g likieru amaretto
  • pół łyżeczki aromatu migdałowego 

Przygotowanie

  1. Do robota kuchennego wsyp ksylitol. Zmiksuj na cukier puder. Przesyp do miski.
  2. Do robota kuchennego wsyp migdały. Zmiksuj. Wymieszaj plastikową łopatką. Dodaj zmiksowany ksylitol.
  3. Miksuj ponownie przez kilka sekund. Wymieszaj łopatką i znów zmiksuj.
  4. Dodaj likier. Miksuj kilka sekund. Dodaj aromat. Miksuj kilka sekund.
  5. Przełóż całość na papier do pieczenia i ulep dużą kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na dwie godziny.
  6. Po tym czasie odwiń kulę z foli. Odrywając kawałki masy formuj pralinki.
  7. Międzyczasie pokrusz czekoladę na kawałki w misce. Rozpuść ją w kąpieli wodnej.
  8. Kolejno wrzucaj pralinki do czekolady i pozwól im się w niej zanurzyć.
  9. Czekoladowe pralinki odkładaj na papier do pieczenia na talerzu. Włóż do lodówki na godzinę.

Notatki

* Za każdym razem miksuj mniej więcej 10 sekund.

* Z mojego przepisu wyszło 6 pralinek.

* Podane wartości odżywcze dotyczą jednej pralinki.

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 14 g
  • Kalorie: 214
  • Węglowodany: 23 g
  • Białko: 5 g

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Gabrysia
5 lat temu

Genialne zdrowe słodkości!

Kornelia
5 lat temu

Czy zamiast surowej czekolady mogę użyć kakao?

Olga23
5 lat temu

Przygotowałam je na święta. Zniknęły w mgnieniu oka.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x