Skip to content
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Jakie są Wasze smaki z dzieciństwa? Czy wracacie do nich często?

To za czym ja tęsknię, to drożdżówka z rabarbarem i truskawką. Mmm ten zapach świeżo upieczonych drożdżóweczek… Tak się składa, że dziś rano towarzyszył mi w kuchni.

🙂

Nie mogłam się powstrzymać jak tylko zobaczyłam na targu rabarbar i pierwsze truskawki. Zatem musiały wrócić ze mną do domu.

Niestety współczesna drożdżówka w cukierni ma mało wspólnego z tą, którą pamiętam ze szkolnych lat. Pełno w niej chemicznych dodatków, brakuje zaś wartości odżywczych.

Drożdżówka, którą Wam dziś proponuje pachnie pierwszym słońcem, wycieczkami w nieznane i wagarami 😉 Zróbcie sobie przerwę na zdrowszą wersję tego smakołyku.

Są dwie wersje, owsiana bezglutenowa lub pełnoziarnista pszenna. Krowie mleko zastąpiłam mlekiem migdałowym zaś cukier, ksylitolem. Zamiast masła użyłam oleju kokosowego.

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na pełnoziarniste drożdżówki z owocami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • Mleko migdałowe 220 g
  • Świeże drożdże 40 g
  • Ksylitol 100 g
  • Mąka pełnoziarnista pszenna lub owsiana bezglutenowa 500 g
  • Olej kokosowy 80 g
  • Jajo
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g rabarbaru
  • 150 g truskawek

Przygotowanie

Jako pierwsze wlejcie mleko do robota kuchennego, dodajcie drożdże, następnie ksylitol i wymieszajcie. Dodajcie mąkę, jajko, sól i wyróbcie ciasto.

Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, odstawcie.

Z ciasta odważcie 14 kawałków po 70 g. Uformujcie płaskie placuszki o średnicy ok. 10 cm. Następnie ułóżcie je na przygotowanej blasze i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

W tym czasie pokrójcie rabarbar na kawałki o długości 1 cm a truskawki na pół i wzdłuż na plasterki.

Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

W placuszkach uformujcie zagłębienia, następnie wypełnijcie owocami. Pieczcie ok. 20 min (200 stopni C). Po upieczeniu poczekajcie aż troszkę ostygną 😉 Smacznego!

Poniższe wartości dotyczą jednej drożdżówki.

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 31 g
  • Kalorie: 203 kcal
  • Tłuszcze: 7 g
  • Białko: 6 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x