Skip to content
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Przepis na Tofurnik

Przepisów na tofurniki jest wiele. Jednak ja jestem zwolenniczką szybkich przepisów to taki właśnie chcę Wam dziś przedstawić. Tofurnik to sernik bez sera. Ten jest na zimno, bez pieczenia. Zamiast sera białego jest tofu czyli nasiona soi. Przygotowanie naszego ciasta składa się z trzech etapów. Etap pierwszy to wykonanie spodu ciasta orzechowo- morelowego. Etap drugi to środek ciasta, czyli masa z tofu i trzeci etap to wykończenie ciasta polewą z gorzkiej czekolady.

Brzmi smacznie? To do dzieła.

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na Tofurnik


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • 100 g orzechów włoskich
  • 60 g moreli suszonych
  • tofu 300 g
  • (60 g) 1/3 kubka mleka ryżowego
  • 2 łyżki ksylitolu (28 g)
  • tabliczka czekolady (100g)

Przygotowanie

Zmielić orzechy razem z morelami. Wyłożyć nimi spód formy. Odstawić. 

Zagotować mleko ryżowe z ksylitolem, tak aby kryształki się rozpuściły.

Gotowym mlekiem zalać tofu i zblendować.

Przelać masę do formy i włożyć do lodówki na całą noc lub na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć formę z lodówki.

Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią „ciasto” według uznania.

Ponieważ ja jestem fanem czekolady, roztopiłam dwie tabliczki 😉 i wysmarowałam cały Tofurnik. 

Ciasto podzieliłam na pięć kawałków. Poniżej podane wartości dotyczą jednego kawałka.

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 369 kcal
  • Tłuszcze: 24 g
  • Węglowodany: 29 g
  • Białko: 13 g

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x