Witajcie Łasuchy 🙂 Jak tam po Świętach? Wszyscy nadal w tym samym rozmiarze co przed? 😉 Heh, dość żartów, wakacje coraz bliżej a forma plażowa jeszcze nie gotowa.
Co zatem zrobić żeby zdążyć? Może „dieta cud” prosto z gazetki? Głodówka? Otóż nie moi drodzy. Wystarczy jeść. Jeść racjonalnie i mądrze. Dziś proponuje Wam zdrowo skomponowanego batonika jako jeden z posiłków. Idealny pomysł na mały głód. Batonik ten składa się z płatków owsianych górskich zwykłych lub bezglutenowych, odżywki proteinowej, cudownych nasion Chia, orzechów włoskich, miodu i soku z pomarańczy.
DrukujPrzepis na owsiane batony proteinowe
Składniki
- Płatki owsiane górskie zwykłe lub bezglutenowe 200 gr
- Odżywka proteinowa w ulubionym smaku 60 gr
- Nasiona Chia 80 gr
- Suszona żurawina 80 gr
- Orzechy włoskie 150 gr
- Miód 80 gr
- Sok z połówki pomarańczy
Przygotowanie
W pierwszej kolejności delikatnie zmiksuj płatki owsiane razem z orzechami w robocie kuchennym.
Dodaj odżywkę proteinową o dowolnym smaku, nasiona chia, żurawinę, miód.
Następnie wciśnij sok z połowy pomarańczy uważając by pestki nie wpadły do środka naczynia miksującego.
Na koniec bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki tak aby powstała gładka masa.
Uformuj 13 batoników o wadze 50 gr. Na koniec włóż do lodówki na minimum 30 minut. Gotowe 🙂
Wartości odżywcze
- Kalorie: 220 kcal
- Tłuszcze: 10.2 gr
- Węglowodany: 26 gr
- Białko: 8.6 gr