Hu, hu, ha ❄️?
Z dnia na dzień robi się coraz chłodniej, brrr. Cóż, małymi krokami zbliża się do nas Zima.
Jedno jest pewne, cieplej już nie będzie.
Co na rozgrzanie??
Oprócz treningu, który sprawia, że robi się gorąco i wesoło, nawet w deszczowy i szary dzień,
jedzenie również nas ogrzewa i dodaje energii.
Przygotowałam dla Ciebie zupę rybną, która zawiera mnóstwo warzyw i kwasów omega 3
(łosoś, dorsz). To także solidna porcja białka.
Porcja dla dwóch osób, lub dla jednej na dwa dni.?
Drukuj
Przepis na zupę rybną
- Czas całkowity: 30 minut
- Ilość porcji: 2 1x
- Dieta: Bezglutenowa
Opis
Ta zupa Cię rozgrzeje i doda energii.
Składniki
- 100 g fileta z łososia
- 100 g fileta z polędwicy z dorsza
- 6 krewetek
- ząbek czosnku
- 80 g papryki czerwonej
- 80 g papryki żółtej
- 90 g pora
- 10 g oliwy z oliwek
- 500 g bulionu warzywnego
- 30 g bezglutenowego makaronu typu spaghetti
- 30 g śmietanki kokosowej (opcjonalnie)
- połówka cytryny
- kilka liści bazylii
- gałązka rozmarynu
Przygotowanie
- Makaron ugotuj wg przepisu. Po ostygnięciu pokrój na krótkie „nitki”.
- Ryby pokrój w grubą kostkę. Krewetki oczyść i usuń pancerze. Przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny. Odstaw.
- Na głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj posiekany czosnek, następnie pokrojone w kostkę papryki. Na koniec dodaj pora pokrojonego w 2 mm plasterki. Duś na małym ogniu ok. 5 minut cały czas mieszając.
- Warzywa zalej bulionem. Dodaj rozmaryn, szczyptę soli oraz pieprzu. Gotuj ok. 10 minut na małym ogniu.
- Dodaj ryby, krewetki, śmietankę kokosową, makaron, posiekane liście bazylii. Dopraw wg uznania.
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Kategoria: Zupy
- Kuchnia: bezglutenowa
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 17 g
- Kalorie: 339
- Tłuszcze: 16
- Białko: 30