Skip to content
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Jesień rozgościła się już na dobre:-) Łatwo zatem o przeziębienie, ponieważ różnice temperatur zmieniają się w ciągu dnia dosyć gwałtownie. W tym czasie jeszcze bardziej zwracam uwagę na to co znajduje się na talerzu moim i mojej rodziny. Przede wszystkim stawiam na kasze dlatego, że wzmacniają i odżywiają organizm a to jest niezbędne dla nas dorosłych jak i dla dzieci w sezonie chorobowym. Zdecydowanie, królową wśród kasz jest kasza gryczana niepalona. Zawiera sporo błonnika pokarmowego co wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Pobudza perystaltykę jelit oraz wzmacnia odporność. Zawiera witaminy z grupy B ( pozytywny wpływ na układ nerwowy), polifenole (przeciwutleniacze, które usuwają wolne rodniki z organizmu). Same korzyści dlatego sięgajmy po nią jak najczęściej.

Mam dla Ciebie smakowity i zdrowy przepis na obiad dla całej rodziny.

Pieczona cielęcina z białą, niepaloną kaszą gryczaną.

Dzień wcześniej natrzyj mięso solą, pieprzem, czosnkiem, rozmarynem i olejem rzepakowym.

Wstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Cielęcinę wstaw do brytfanki z przykrywką ( ja używam małej gęsiarki), podlej wodą (polowa szklanki) i zamknij w piekarniku. Piecz ok. 2 godziny co pół godziny zmieniając stronę, na której piecze się mięso. Dodatkowo polewaj wodą (1-2 łyżki). Bardzo łatwo jest wysuszyć cielęcinę dlatego pieczemy w niskiej temperaturze oraz podlewamy wodą. Ja na koniec włączam w piekarniku funkcję grill i zdejmuję pokrywkę. Grilluję ok. 2 minut z każdej strony.

Około 20 minut przed końcem pieczenia, ugotuj kaszę w rondelku wg przepisu na opakowaniu. Międzyczasie posiekaj natkę pietruszki (tylko liście). Kiedy kasza jest ugotowana odcedź ją i wymieszaj z pietruszką. Upieczoną cielęcinę pokrój na plastry i ułóż wraz z kaszą na talerzu. Dodatkowo możesz położyć na talerzu ulubione warzywa. Ogórki kiszone będą się smacznie komponować z kaszą i mięsem.

Takie danie doda Ci mnóstwo energii i zdrowia na cały dzień. Możesz także śmiało przygotować je na kolację. Wówczas zamarynuj je rano a kiedy wrócisz z pracy do domu tylko upiecz. 🙂

Jeśli podoba Ci się ten przepis koniecznie daj mi znać w komentarzu. Jestem ciekawa Twojej opinii. Miłego dnia. 🙂

* Podane wartości odżywcze dotyczą całego przepisu (pieczeń oraz kasza po ugotowaniu).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x