Skip to content
Menu
Menu
0
Twój koszyk jest pusty
Menu

Naleśniki amarantusowe

Od kiedy jestem na diecie bezglutenowej, dostrezgłam różnorodność mąk.

Jest ich tak wiele, że całkowicie nie brakuje mi pszenicy, a wręcz nie mam na nią ochoty.

No dobra może czasami ;-).

Dlatego bez względu na to czy musisz czy nie musisz rezygnować z pszenicy

polecam Ci szukać różnych połączeń smakowych, ponieważ najlepsza dieta to dieta

różnorodna.

Gdybym miała dokonać wyboru, która mąka jest najlepsza do ciasteczek, bez zastanowienia

powiem, że to mąka amarantusowa, pozyskiwana z amarantusa. Tę roślinę, czyli Szarłat

wyniosły uprawiano już ponad 4 000 lat p.n.e w Ameryce Północnej i Południowej. Była

jedną z podstawowych roślin, uprawianych przez Inków oraz Azteków. Do Europy trafiła

dopiero na przełomie XVI i XVII w.

Do mojej kuchni mąka amarantusowa trafiła stosunkowo niedawno, ale już zdążyła nieźle

namieszać. Tak mieszała, że powstało idealne ciasto naleśnikowe. Cieniutkie, delikatnie

słodkie o pięknym zapachu. Jako dodatek do naleśników przygotowałam szybki krem

czekoladowo-bananowy.

 

Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Przepis na naleśniki amarantusowe i krem czekoladowo-bananowy


  • Autor:Joanna Rutka

Opis

Idealny pomysł na sobotnie śniadanie!


Składniki

Skaluj
  • 240 g mleka migdałowego
  • 100 g mąki amarantusowej
  • 20 g mąki jaglanej
  • 40 g oliwy z oliwek ( możesz użyć innego tłuszczu np. miękkie masło ghee lub olej słonecznikowy)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 dojrzały banan

Przygotowanie

Ciasto naleśnikowe

  1. Do miski wsyp mąkę amarantusową oraz jaglaną. Dokładnie wymieszaj.
  2. W drugiej misce utrzyj jajka mikserem do białości. Zajmie Ci to ok. 5 minut. Międzyczasie dodawaj do jajek kolejno: sól, mąkę (porcjami) oraz mleko migdałowe i oliwę. Kiedy dodasz wszystkie składniki, miksuj dalej przez ok. 2 minuty. Odstaw na kwadrans.

Krem czekoladowo- bananowy

  1. Do rondelka włóż czekoladę połamaną na kawałki. Ustaw na średnim ogniu i poczekaj aż się rozpuści, mieszając od czasu do czasu.
  2. Kiedy czekolada będzie płynna, dodaj do niej banana, pokrojonego na kawałki.
  3. Zblenduj na gładką masę.
  4. Krem przełóż do słoiczka i odstaw w ciepłe miejsce.

Przygotowanie

  1. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek na kuchence.
  2. Ciasto naleśnikowe zmiksuj ponownie przez ok. 5 sekund. Ostrożnie nalewaj chochelką ciasto na patelnię. Smaż z obydwu stron. Nie przewracaj naleśnika zbyt szybko na drugą stronę ponieważ może się porwać.
  3. Po usmażeniu jednego naleśnika, odłóż go na talerz i przykryj ściereczką, żeby nie ostygł. Z każdym kolejnym naleśnikiem postępuj tak samo.
  4. Na koniec każdy naleśnik posmaruj kremem i zwiń tak jak lubisz. Smacznego!

Wartości odżywcze

  • Węglowodany:5 g
  • Kalorie:62 kcal
  • Tłuszcze:3.4 g
  • Białko:1.3 g

 

00votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Renia
3 lat temu

Witam, a ile jajek? Czy zamiast oliwy można dać olej z orzechów laskowych.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x