Skip to content
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Nie wiem czemu, ale chodzą za mną ostatnio brioszki, małe drożdżóweczki, właśnie z owocami leśnymi. No, ale nie kupię sobie przecież takiej w cukierni. Nie, nie, nie jak mogłabym zjeść tyle cukru, tłuszczu i glutenu..? Sami rozumiecie. Pozostaje zatem zrobić brioszkę w wersji de luxe.

😉

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na brioszkę w wersji de luxe


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • Mąka jaglana 500 g
  • Jajo
  • Drożdże 40 g, pokruszone
  • Mleko kokosowe 220 g
  • Ksylitol 100 g
  • Olej kokosowy 80 g
  • Sól, pół łyżeczki

Przygotowanie

Do dzieła! Drożdże należy rozpuścić w mleku kokosowym. Możecie to zrobić w rondelku na wolnym ogniu. Następnie trzeba wyrobić ciasto 🙂 I teraz są dwa wyjścia, albo ręcznie na stolnicy, albo przy użyciu robota kuchennego z funkcją wyrabiania ciasta. Ponieważ ja mam właśnie takiego robota, to wlałam do niego mleko z rozpuszczonymi drożdżami, dodałam mąkę, olej kokosowy, jajko i sól.

Jak już wyrobicie ciasto, rozłóżcie 14 papilotek do muffinów na blasze do pieczenia. Do każdej papilotki nałóżcie po dwie łyżki ciasta. Odstawcie na 30 minut w ciepłym miejscu.

Po tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni C. Międzyczasie udekorujcie brioszki jagodami leśnymi i malinami. Pieczcie 20 minut.

Proste? Szybkie? Smaczne!

Powodzenia 🙂

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 215 kcal
  • Tłuszcze: 7 g
  • Węglowodany: 34 g
  • Białko: 11 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
barteczka
7 lat temu

Bardzo chętnie upiekę jak będę miała więcej czasu, może w okolicach soboty , niedzieli. Szczególnie,ze ostatnio to ciągle gotuję takie zdrowe przepisy bo ja jak i mąz staramy się odżywiać bardziej dietetycznie ( w ostatnich latach trochę się jednak przytyło, no i kalorii już tak lekko się nie zrzuca). Myślę,ze oprócz jagód i malin fajnie będą tutaj pasowały i borówki.

marta87
7 lat temu

Brioszki ! Bardzo często są sprzedawane u nas w okolicy na róznych festiwalach chociaż sama jak do tej pory jeszcze ich nie robiłam. W sumie jest okazja spróbowac bo dość już mam szczerze powiedziawszy muffinów ( do których owoce średnio pasują a bardziej pasuje czekolada). Wybiorę się dzisiaj do zieleniaka, jak będą maliny to upieke.

agnieszka
7 lat temu

Brioszki pierwsza klasa ! Wczoraj piekłam i dzieciaki się zapychały. Bardzo fajna alternatywa dla muffinów. Podoba mi sie to,że nie są takie słodkie. Czekam teraz tylko na świeże polskie jabłka aby zrobić wersję z jabłkami i karmelem.
Jest to juz kolejny przepis z bloga, ktory wypróbowałam i który wyszedł świetny. Czekam na kolejne przepisy i mam nadzieję,że bedą pojawiały się częściej.

moniak
7 lat temu

Bułeczki bardzo fajne, robi się je prosto. Są smaczne, pieknie wyglądają. Robiłam je już dwa razy, za pierwszym troche nie wyszły ale to z mojej winy bo trochę się zagapilam podczas robienia ale za drugim razem pycha. Akurat gościłam moja siostrę tego dnia w odwiedzinach, jej również smakowały.

Iwona
6 lat temu

zamiast mleka kokosowego zwykłe krowie czy może być ?
i drugie pytanie – mam ok połowę maki jaglanej – rozumiem /mam nadzieję 🙂 / że z całym jajkiem na pół mąki też wyjdzie ?

Oliwia
6 lat temu

Taka brioszka nawet zimą jest cudowna. Ja dodaję mandarynki i też jak na sezon cytrusów przypada smakuje pysznie 🙂

Patrycja
6 lat temu

Jakiej mąki użyć poza jaglaną, żebym miała pewność, że wyjdzie?

Izabella
6 lat temu

Polecam brioszki także ze świezymi mandarynkami

Asia
6 lat temu

Czy mogę dodać jakąś inną mąkę niż jaglaną?

Eliza
6 lat temu

Świetny blog. Uwielbiam te zdrowe przepisy na słodkości.

13
0
Would love your thoughts, please comment.x