Skip to content
Menu
Menu
0
Twój koszyk jest pusty
Menu

Nie wiem czemu, ale chodzą za mną ostatnio brioszki, małe drożdżóweczki, właśnie z owocami leśnymi. No, ale nie kupię sobie przecież takiej w cukierni. Nie, nie, nie jak mogłabym zjeść tyle cukru, tłuszczu i glutenu..? Sami rozumiecie. Pozostaje zatem zrobić brioszkę w wersji de luxe.

😉

Do dzieła! Drożdże należy rozpuścić w mleku kokosowym. Możecie to zrobić w rondelku na wolnym ogniu. Następnie trzeba wyrobić ciasto 🙂 I teraz są dwa wyjścia, albo ręcznie na stolnicy, albo przy użyciu robota kuchennego z funkcją wyrabiania ciasta. Ponieważ ja mam właśnie takiego robota, to wlałam do niego mleko z rozpuszczonymi drożdżami, dodałam mąkę, olej kokosowy, jajko i sól.

Jak już wyrobicie ciasto, rozłóżcie 14 papilotek do muffinów na blasze do pieczenia. Do każdej papilotki nałóżcie po dwie łyżki ciasta. Odstawcie na 30 minut w ciepłym miejscu.

Po tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni C. Międzyczasie udekorujcie brioszki jagodami leśnymi i malinami. Pieczcie 20 minut.

Proste? Szybkie? Smaczne!

Powodzenia 🙂

00votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
13 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Eliza
4 lat temu

Świetny blog. Uwielbiam te zdrowe przepisy na słodkości.

Asia
4 lat temu

Czy mogę dodać jakąś inną mąkę niż jaglaną?

Izabella
4 lat temu

Polecam brioszki także ze świezymi mandarynkami

Patrycja
4 lat temu

Jakiej mąki użyć poza jaglaną, żebym miała pewność, że wyjdzie?

Oliwia
4 lat temu

Taka brioszka nawet zimą jest cudowna. Ja dodaję mandarynki i też jak na sezon cytrusów przypada smakuje pysznie 🙂

Iwona
5 lat temu

zamiast mleka kokosowego zwykłe krowie czy może być ?
i drugie pytanie – mam ok połowę maki jaglanej – rozumiem /mam nadzieję 🙂 / że z całym jajkiem na pół mąki też wyjdzie ?

moniak
6 lat temu

Bułeczki bardzo fajne, robi się je prosto. Są smaczne, pieknie wyglądają. Robiłam je już dwa razy, za pierwszym troche nie wyszły ale to z mojej winy bo trochę się zagapilam podczas robienia ale za drugim razem pycha. Akurat gościłam moja siostrę tego dnia w odwiedzinach, jej również smakowały.

agnieszka
6 lat temu

Brioszki pierwsza klasa ! Wczoraj piekłam i dzieciaki się zapychały. Bardzo fajna alternatywa dla muffinów. Podoba mi sie to,że nie są takie słodkie. Czekam teraz tylko na świeże polskie jabłka aby zrobić wersję z jabłkami i karmelem.
Jest to juz kolejny przepis z bloga, ktory wypróbowałam i który wyszedł świetny. Czekam na kolejne przepisy i mam nadzieję,że bedą pojawiały się częściej.

marta87
6 lat temu

Brioszki ! Bardzo często są sprzedawane u nas w okolicy na róznych festiwalach chociaż sama jak do tej pory jeszcze ich nie robiłam. W sumie jest okazja spróbowac bo dość już mam szczerze powiedziawszy muffinów ( do których owoce średnio pasują a bardziej pasuje czekolada). Wybiorę się dzisiaj do zieleniaka, jak będą maliny to upieke.

barteczka
6 lat temu

Bardzo chętnie upiekę jak będę miała więcej czasu, może w okolicach soboty , niedzieli. Szczególnie,ze ostatnio to ciągle gotuję takie zdrowe przepisy bo ja jak i mąz staramy się odżywiać bardziej dietetycznie ( w ostatnich latach trochę się jednak przytyło, no i kalorii już tak lekko się nie zrzuca). Myślę,ze oprócz jagód i malin fajnie będą tutaj pasowały i borówki.

13
0
Would love your thoughts, please comment.x