Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na brioszkę w wersji de luxe


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • Mąka jaglana 500 g
  • Jajo
  • Drożdże 40 g, pokruszone
  • Mleko kokosowe 220 g
  • Ksylitol 100 g
  • Olej kokosowy 80 g
  • Sól, pół łyżeczki

Przygotowanie

Do dzieła! Drożdże należy rozpuścić w mleku kokosowym. Możecie to zrobić w rondelku na wolnym ogniu. Następnie trzeba wyrobić ciasto 🙂 I teraz są dwa wyjścia, albo ręcznie na stolnicy, albo przy użyciu robota kuchennego z funkcją wyrabiania ciasta. Ponieważ ja mam właśnie takiego robota, to wlałam do niego mleko z rozpuszczonymi drożdżami, dodałam mąkę, olej kokosowy, jajko i sól.

Jak już wyrobicie ciasto, rozłóżcie 14 papilotek do muffinów na blasze do pieczenia. Do każdej papilotki nałóżcie po dwie łyżki ciasta. Odstawcie na 30 minut w ciepłym miejscu.

Po tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni C. Międzyczasie udekorujcie brioszki jagodami leśnymi i malinami. Pieczcie 20 minut.

Proste? Szybkie? Smaczne!

Powodzenia 🙂

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 215 kcal
  • Tłuszcze: 7 g
  • Węglowodany: 34 g
  • Białko: 11 g
13
0
Would love your thoughts, please comment.x