Nie wiem czemu, ale chodzą za mną ostatnio brioszki, małe drożdżóweczki, właśnie z owocami leśnymi. No, ale nie kupię sobie przecież takiej w cukierni. Nie, nie, nie jak mogłabym zjeść tyle cukru, tłuszczu i glutenu..? Sami rozumiecie. Pozostaje zatem zrobić brioszkę w wersji de luxe.
😉
DrukujPrzepis na brioszkę w wersji de luxe
Składniki
- Mąka jaglana 500 g
- Jajo
- Drożdże 40 g, pokruszone
- Mleko kokosowe 220 g
- Ksylitol 100 g
- Olej kokosowy 80 g
- Sól, pół łyżeczki
Przygotowanie
Do dzieła! Drożdże należy rozpuścić w mleku kokosowym. Możecie to zrobić w rondelku na wolnym ogniu. Następnie trzeba wyrobić ciasto 🙂 I teraz są dwa wyjścia, albo ręcznie na stolnicy, albo przy użyciu robota kuchennego z funkcją wyrabiania ciasta. Ponieważ ja mam właśnie takiego robota, to wlałam do niego mleko z rozpuszczonymi drożdżami, dodałam mąkę, olej kokosowy, jajko i sól.
Jak już wyrobicie ciasto, rozłóżcie 14 papilotek do muffinów na blasze do pieczenia. Do każdej papilotki nałóżcie po dwie łyżki ciasta. Odstawcie na 30 minut w ciepłym miejscu.
Po tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni C. Międzyczasie udekorujcie brioszki jagodami leśnymi i malinami. Pieczcie 20 minut.
Proste? Szybkie? Smaczne!
Powodzenia 🙂
Wartości odżywcze
- Kalorie: 215 kcal
- Tłuszcze: 7 g
- Węglowodany: 34 g
- Białko: 11 g
Bardzo chętnie upiekę jak będę miała więcej czasu, może w okolicach soboty , niedzieli. Szczególnie,ze ostatnio to ciągle gotuję takie zdrowe przepisy bo ja jak i mąz staramy się odżywiać bardziej dietetycznie ( w ostatnich latach trochę się jednak przytyło, no i kalorii już tak lekko się nie zrzuca). Myślę,ze oprócz jagód i malin fajnie będą tutaj pasowały i borówki.
Brioszki ! Bardzo często są sprzedawane u nas w okolicy na róznych festiwalach chociaż sama jak do tej pory jeszcze ich nie robiłam. W sumie jest okazja spróbowac bo dość już mam szczerze powiedziawszy muffinów ( do których owoce średnio pasują a bardziej pasuje czekolada). Wybiorę się dzisiaj do zieleniaka, jak będą maliny to upieke.
Brioszki pierwsza klasa ! Wczoraj piekłam i dzieciaki się zapychały. Bardzo fajna alternatywa dla muffinów. Podoba mi sie to,że nie są takie słodkie. Czekam teraz tylko na świeże polskie jabłka aby zrobić wersję z jabłkami i karmelem.
Jest to juz kolejny przepis z bloga, ktory wypróbowałam i który wyszedł świetny. Czekam na kolejne przepisy i mam nadzieję,że bedą pojawiały się częściej.
Jestem bardzo ciekawa tego przepisu z jabłkami i karmelem 🙂 To musi być przepyszne! Cieszę się, że moje przepisy przypadły do gustu. Pozdrawiam.
Bułeczki bardzo fajne, robi się je prosto. Są smaczne, pieknie wyglądają. Robiłam je już dwa razy, za pierwszym troche nie wyszły ale to z mojej winy bo trochę się zagapilam podczas robienia ale za drugim razem pycha. Akurat gościłam moja siostrę tego dnia w odwiedzinach, jej również smakowały.
zamiast mleka kokosowego zwykłe krowie czy może być ?
i drugie pytanie – mam ok połowę maki jaglanej – rozumiem /mam nadzieję 🙂 / że z całym jajkiem na pół mąki też wyjdzie ?
Tak, może być krowie. Co do drugiego pytania to mam nadzieję, że wyjdzie. 🙏💪😉
Taka brioszka nawet zimą jest cudowna. Ja dodaję mandarynki i też jak na sezon cytrusów przypada smakuje pysznie 🙂
Jakiej mąki użyć poza jaglaną, żebym miała pewność, że wyjdzie?
Nie próbowałam z inną, ale może kukurydziana lub ryżowa.
Polecam brioszki także ze świezymi mandarynkami
Czy mogę dodać jakąś inną mąkę niż jaglaną?
Świetny blog. Uwielbiam te zdrowe przepisy na słodkości.