Skip to content
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Jesienne chłody zawitały na dobre. A u mnie w domu zawitała śliweczka. Miękka, słodka i pachnąca 🙂
Idealna…

Wariacji na temat śliwek jest na prawdę sporo, dlatego ciężko jest się zdecydować. Ja postanowiłam zrobić ciasto ucierane, ale na mące jaglanej, udekorowane śliwkami i skropione domowym sokiem malinowym.

A oto przepis…

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na bezglutenowe ciasto ze śliwką


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • 200 gram bezglutenowej mąki jaglanej
  • 3 jajka
  • 145 g ksylitolu
  • 150 g oleju kokosowego
  • 250 g śliwek
  • sok z połowy cytryny
  • laska wanilii
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soku malinowego

Przygotowanie

Śliwki umyć, obrać, przekroić na pół, oczyścić z pestek.
Owoce wrzucić do miski i skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cynamonem, ziarenkami wanilii.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Olej kokosowy utrzeć z ksylitolem. Dodawać po jednym jajku, ucierając. Porcjami dosypywać mąkę i ucierać, aż składniki dokładnie się połączą.

Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu położyć śliwki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Całość podzieliłam na 6 porcji.

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 399 kcal
  • Tłuszcze: 20 g
  • Węglowodany: 55 g
  • Białko: 7.5 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Judyta Konel
6 lat temu

Jaka odmiana śliwki jest najlepsza do tego przepisu Pani Joanno?

Izunia
6 lat temu

Śliwki są na czasie. Zatem zamierzam wypróbować ten przepis. Łatwe ciasto do zrobienia? Jak oceniacie?

3
0
Would love your thoughts, please comment.x