Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na bezglutenowe ciasto ze śliwką


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • 200 gram bezglutenowej mąki jaglanej
  • 3 jajka
  • 145 g ksylitolu
  • 150 g oleju kokosowego
  • 250 g śliwek
  • sok z połowy cytryny
  • laska wanilii
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soku malinowego

Przygotowanie

Śliwki umyć, obrać, przekroić na pół, oczyścić z pestek.
Owoce wrzucić do miski i skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cynamonem, ziarenkami wanilii.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Olej kokosowy utrzeć z ksylitolem. Dodawać po jednym jajku, ucierając. Porcjami dosypywać mąkę i ucierać, aż składniki dokładnie się połączą.

Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu położyć śliwki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Całość podzieliłam na 6 porcji.

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 399 kcal
  • Tłuszcze: 20 g
  • Węglowodany: 55 g
  • Białko: 7.5 g
3
0
Would love your thoughts, please comment.x