Jesienne chłody zawitały na dobre. A u mnie w domu zawitała śliweczka. Miękka, słodka i pachnąca 🙂
Idealna…
Wariacji na temat śliwek jest na prawdę sporo, dlatego ciężko jest się zdecydować. Ja postanowiłam zrobić ciasto ucierane, ale na mące jaglanej, udekorowane śliwkami i skropione domowym sokiem malinowym.
A oto przepis…
DrukujPrzepis na bezglutenowe ciasto ze śliwką
Składniki
- 200 gram bezglutenowej mąki jaglanej
- 3 jajka
- 145 g ksylitolu
- 150 g oleju kokosowego
- 250 g śliwek
- sok z połowy cytryny
- laska wanilii
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soku malinowego
Przygotowanie
Śliwki umyć, obrać, przekroić na pół, oczyścić z pestek.
Owoce wrzucić do miski i skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cynamonem, ziarenkami wanilii.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Olej kokosowy utrzeć z ksylitolem. Dodawać po jednym jajku, ucierając. Porcjami dosypywać mąkę i ucierać, aż składniki dokładnie się połączą.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu położyć śliwki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Całość podzieliłam na 6 porcji.
Wartości odżywcze
- Kalorie: 399 kcal
- Tłuszcze: 20 g
- Węglowodany: 55 g
- Białko: 7.5 g
Jaka odmiana śliwki jest najlepsza do tego przepisu Pani Joanno?
Węgierka. 🙂
Śliwki są na czasie. Zatem zamierzam wypróbować ten przepis. Łatwe ciasto do zrobienia? Jak oceniacie?