Skip to content
Menu
Menu
0
Twój koszyk jest pusty
Menu

Domowy krem czekoladowo-orzechowy

Od jakiegoś czasu Nutella znalazła się na cenzurowanym.
To ten “pyszny krem”, który reklamują jako idealny dodatek do chlebka na śniadanie.
Zapewne kojarzysz. 😉

Niestety fakty są okrutne. Nutella zawiera olej palmowy i jest rakotwórcza, tak samo jak zresztą inne produkty bogate w ten właśnie składnik.

Ostatni raz zjadłam nutellę kilka lat temu. Po raz ostatni…ponieważ etykieta jest mi dobrze znana. W zasadzie cały skład jest totalną chemią i nie nadaje się do spożycia. Od kiedy przygotowuję ten przepis, wcale za nią nie tęsknię.

Kremu czekoladowo-orzechowy jest naturalny i pyszny. Najważniejszy składnik to czekolada. Warto żeby była surowa, ponieważ ma czysty skład bez zbędnych dodatków.

Jestem pewna, że pokochasz ten smak.

* Wartości odżywcze dotyczą jednej porcji. Z przepisu wychodzi 30 porcji.

Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Przepis na krem czekoladowo-orzechowy


  • Autor:Joanna Rutka

Opis

Najlepiej smakuje z moimi bezglutenowymi naleśnikami kasztanowymi.


Składniki

Skaluj

90 g erytrolu

60 g orzechów laskowych

100 g surowej czekolady, pokrojonej na kawałki

70 g oleju kokosowego

100 g mleka roślinnego


Przygotowanie

Wsyp erytrol do robota kuchennego, zmiksuj.

Dodaj orzechy laskowe lub inne, zmiksuj.

Dodaj czekoladę, zmiksuj.

Dodaj olej kokosowy i mleko roślinne, ucieraj przez ok. 3 minuty.

Mamy krem. 🙂 Potrzebuje chwili żeby stężeć. Przelej go do słoiczków.

 

Wartości odżywcze

  • Węglowodany:5 g
  • Kalorie:60 kcal
  • Tłuszcze:4 g
  • Białko:1 g
00votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
24 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lenka
4 lat temu

Bardzo podobny ten krem do nutelli a jaki zdrowy 🙂

Izka34
4 lat temu

Ja gotowy krem posypuję jeszcze orzechami nerkowca prażonymi. Bardzo dobrze się komponuje razem.

Olka
4 lat temu

Zrobiłam, sprawdziłam z naleśnikami z mąki kukurydzianej. Świety dodatek

Kasia
4 lat temu

A olej kokosowy ma być jaki? Nierafinowany?

Aga
4 lat temu

Gdzie można kupić erytrol online? Polecacie jakieś miejsca?

Oliwka
4 lat temu

Jakie mleko roślinne najbardziej do tego przepisu polecasz?

Madzia
4 lat temu

Smakuje trochę jak budyń, ale świetny do naleśników racja.

Ewelina
5 lat temu

Czym jest erytrol i gdzie mogę go kupić? Czym ew. można go zastąpić?

Ewcia
5 lat temu

Krem nadaje się idealnie do naleśników. O tej porze roku jemy go także z owocami sezonowymi. Świetny z malinami. Maliny podgrzewam i robię taki sosik do kremu. Pychotka.

Fitmam
5 lat temu

Tą “Nutella” z przepisu, udało mi się wyrzucić z nawyku żywieniowego mojego syna, tą oryginalną. Dziękuję.

5 lat temu

Niestety olej palmowy to świnstwo, które przemysł spożywczy, wciska praktycznie wszędzie:(

Agnieszka
5 lat temu

A można surową czekoladę zastąpić kakao

5 lat temu

jakiego mleka roślinnego użyć? czy zamiast erytrolu można użyć ksylitolu

Grzesiek
5 lat temu
Reply to  Joanna Rutka

A czy można użyć tez krowiego? Ma to wpływ na ew czas przydatności do spożycia?

Mariana
5 lat temu

Co to znaczy surowa czekolada ??

Magdalena
5 lat temu

Jak już zamknę w słoiczku to trzymać mogę w lodowce? Ile dni może sobie tam siedzieć? 🙂

Pony
5 lat temu
Reply to  Joanna Rutka

a bywa i tak. U mnie kiedyś nie wytrzymało jednej nocy i obeszłam się smakiem

24
0
Would love your thoughts, please comment.x