Skip to content
Menu
Cart
Close Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Domowy krem czekoladowo-orzechowy

Od jakiegoś czasu Nutella znalazła się na cenzurowanym.
To ten „pyszny krem”, który reklamują jako idealny dodatek do chlebka na śniadanie.
Zapewne kojarzysz. 😉

Niestety fakty są okrutne. Nutella zawiera olej palmowy i jest rakotwórcza, tak samo jak zresztą inne produkty bogate w ten właśnie składnik.

Ostatni raz zjadłam nutellę kilka lat temu. Po raz ostatni…ponieważ etykieta jest mi dobrze znana. W zasadzie cały skład jest totalną chemią i nie nadaje się do spożycia. Od kiedy przygotowuję ten przepis, wcale za nią nie tęsknię.

Kremu czekoladowo-orzechowy jest naturalny i pyszny. Najważniejszy składnik to czekolada. Warto żeby była surowa, ponieważ ma czysty skład bez zbędnych dodatków.

Jestem pewna, że pokochasz ten smak.

* Wartości odżywcze dotyczą jednej porcji. Z przepisu wychodzi 30 porcji.

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na krem czekoladowo-orzechowy


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Opis

Najlepiej smakuje z moimi bezglutenowymi naleśnikami kasztanowymi.


Składniki

Skaluj

90 g erytrolu

60 g orzechów laskowych

100 g surowej czekolady, pokrojonej na kawałki

70 g oleju kokosowego

100 g mleka roślinnego


Przygotowanie

Wsyp erytrol do robota kuchennego, zmiksuj.

Dodaj orzechy laskowe lub inne, zmiksuj.

Dodaj czekoladę, zmiksuj.

Dodaj olej kokosowy i mleko roślinne, ucieraj przez ok. 3 minuty.

Mamy krem. 🙂 Potrzebuje chwili żeby stężeć. Przelej go do słoiczków.

 

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 5 g
  • Kalorie: 60 kcal
  • Tłuszcze: 4 g
  • Białko: 1 g
00votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
24 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
7 lat temu

Jak już zamknę w słoiczku to trzymać mogę w lodowce? Ile dni może sobie tam siedzieć? 🙂

Pony
7 lat temu
Reply to  Joanna Rutka

a bywa i tak. U mnie kiedyś nie wytrzymało jednej nocy i obeszłam się smakiem

Mariana
7 lat temu

Co to znaczy surowa czekolada ??

7 lat temu

jakiego mleka roślinnego użyć? czy zamiast erytrolu można użyć ksylitolu

Grzesiek
7 lat temu
Reply to  Joanna Rutka

A czy można użyć tez krowiego? Ma to wpływ na ew czas przydatności do spożycia?

Agnieszka
7 lat temu

A można surową czekoladę zastąpić kakao

7 lat temu

Niestety olej palmowy to świnstwo, które przemysł spożywczy, wciska praktycznie wszędzie:(

Fitmam
7 lat temu

Tą „Nutella” z przepisu, udało mi się wyrzucić z nawyku żywieniowego mojego syna, tą oryginalną. Dziękuję.

Ewcia
7 lat temu

Krem nadaje się idealnie do naleśników. O tej porze roku jemy go także z owocami sezonowymi. Świetny z malinami. Maliny podgrzewam i robię taki sosik do kremu. Pychotka.

Ewelina
7 lat temu

Czym jest erytrol i gdzie mogę go kupić? Czym ew. można go zastąpić?

Madzia
6 lat temu

Smakuje trochę jak budyń, ale świetny do naleśników racja.

Oliwka
6 lat temu

Jakie mleko roślinne najbardziej do tego przepisu polecasz?

Aga
6 lat temu

Gdzie można kupić erytrol online? Polecacie jakieś miejsca?

Kasia
6 lat temu

A olej kokosowy ma być jaki? Nierafinowany?

Olka
6 lat temu

Zrobiłam, sprawdziłam z naleśnikami z mąki kukurydzianej. Świety dodatek

Izka34
6 lat temu

Ja gotowy krem posypuję jeszcze orzechami nerkowca prażonymi. Bardzo dobrze się komponuje razem.

Lenka
6 lat temu

Bardzo podobny ten krem do nutelli a jaki zdrowy 🙂

24
0
Would love your thoughts, please comment.x