Skip to content
Menu

Domowy krem czekoladowo-orzechowy

Od jakiegoś czasu Nutella znalazła się na cenzurowanym.
To ten „pyszny krem”, który reklamują jako idealny dodatek do chlebka na śniadanie.
Zapewne kojarzysz. 😉

Niestety fakty są okrutne. Nutella zawiera olej palmowy i jest rakotwórcza, tak samo jak zresztą inne produkty bogate w ten właśnie składnik.

Ostatni raz zjadłam nutellę kilka lat temu. Po raz ostatni…ponieważ etykieta jest mi dobrze znana. W zasadzie cały skład jest totalną chemią i nie nadaje się do spożycia. Od kiedy przygotowuję ten przepis, wcale za nią nie tęsknię.

Kremu czekoladowo-orzechowy jest naturalny i pyszny. Najważniejszy składnik to czekolada. Warto żeby była surowa, ponieważ ma czysty skład bez zbędnych dodatków.

Jestem pewna, że pokochasz ten smak.

* Wartości odżywcze dotyczą jednej porcji. Z przepisu wychodzi 30 porcji.

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na krem czekoladowo-orzechowy


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Opis

Najlepiej smakuje z moimi bezglutenowymi naleśnikami kasztanowymi.


Składniki

Skaluj

90 g erytrolu

60 g orzechów laskowych

100 g surowej czekolady, pokrojonej na kawałki

70 g oleju kokosowego

100 g mleka roślinnego


Przygotowanie

Wsyp erytrol do robota kuchennego, zmiksuj.

Dodaj orzechy laskowe lub inne, zmiksuj.

Dodaj czekoladę, zmiksuj.

Dodaj olej kokosowy i mleko roślinne, ucieraj przez ok. 3 minuty.

Mamy krem. 🙂 Potrzebuje chwili żeby stężeć. Przelej go do słoiczków.

 

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 5 g
  • Kalorie: 60 kcal
  • Tłuszcze: 4 g
  • Białko: 1 g
00głosy
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
24 Komentarze
Najnowsze
NajstarszeNajwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Magdalena
8 lata temu

Jak już zamknę w słoiczku to trzymać mogę w lodowce? Ile dni może sobie tam siedzieć? 🙂

Pony
7 lata temu
Odpowiedź do  Joanna Rutka

a bywa i tak. U mnie kiedyś nie wytrzymało jednej nocy i obeszłam się smakiem

Mariana
8 lata temu

Co to znaczy surowa czekolada ??

8 lata temu

jakiego mleka roślinnego użyć? czy zamiast erytrolu można użyć ksylitolu

Grzesiek
8 lata temu
Odpowiedź do  Joanna Rutka

A czy można użyć tez krowiego? Ma to wpływ na ew czas przydatności do spożycia?

Agnieszka
8 lata temu

A można surową czekoladę zastąpić kakao

8 lata temu

Niestety olej palmowy to świnstwo, które przemysł spożywczy, wciska praktycznie wszędzie:(

Fitmam
7 lata temu

Tą „Nutella” z przepisu, udało mi się wyrzucić z nawyku żywieniowego mojego syna, tą oryginalną. Dziękuję.

Ewcia
7 lata temu

Krem nadaje się idealnie do naleśników. O tej porze roku jemy go także z owocami sezonowymi. Świetny z malinami. Maliny podgrzewam i robię taki sosik do kremu. Pychotka.

Ewelina
7 lata temu

Czym jest erytrol i gdzie mogę go kupić? Czym ew. można go zastąpić?

Madzia
7 lata temu

Smakuje trochę jak budyń, ale świetny do naleśników racja.

Oliwka
7 lata temu

Jakie mleko roślinne najbardziej do tego przepisu polecasz?

Aga
7 lata temu

Gdzie można kupić erytrol online? Polecacie jakieś miejsca?

Kasia
7 lata temu

A olej kokosowy ma być jaki? Nierafinowany?

Olka
7 lata temu

Zrobiłam, sprawdziłam z naleśnikami z mąki kukurydzianej. Świety dodatek

Izka34
7 lata temu

Ja gotowy krem posypuję jeszcze orzechami nerkowca prażonymi. Bardzo dobrze się komponuje razem.

Lenka
7 lata temu

Bardzo podobny ten krem do nutelli a jaki zdrowy 🙂

24
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x