Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na ciasto cytrynowe


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • Olej kokosowy 170 g
  • Mąka gryczana 260 g
  • Ksylitol 300 g
  • Cytryny 23 sztuki
  • Mąka kukurydziana 70 g
  • Jajka 4 sztuki
  • Mleko ryżowe 170 g
  • Bezglutenowy proszek do pieczenia 15 g

Przygotowanie

Zacznijcie od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni C.

Formę do babki (22-24 cm) lekko natłuśćcie olejem kokosowym.

Ja używam do tego specjalnego pędzelka. Posypcie mąką gryczaną i odstawcie.

Do robota kuchennego wsypcie ksylitol i skórkę otartą z cytryny, zmiksujcie.

Dodajcie mąkę gryczaną, kukurydzianą, olej kokosowy, 80 g soku z cytryny, jajka, mleko ryżowe, bezglutenowy proszek do pieczenia. Wymieszajcie dokładnie. Przełóżcie ciasto do wcześniej przygotowanej formy.

Pieczcie 35-45 minut lub do momentu kiedy ciasto nabierze złotego koloru. Pozostawcie
w formie do ostygnięcia przez ok. 10 minut, wyłóżcie na talerz i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto można podzielić na 12 kawałków. Podane wartości odżywcze dotyczą jednego kawałka.

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcze: 17 g
  • Węglowodany: 50 g
  • Białko: 5 g
1
0
Would love your thoughts, please comment.x