Już za kilka dni będziemy szykować koszyczki do święcenia. Często kupujemy gotowe, małe babeczki na tę okazję. Musimy jednak pamiętać, że te masowo produkowane babeczki są naszpikowane różnymi składnikami chemicznymi, cukrem, polepszaczami smaku itd.
Przygotowałam alternatywę. 🙂 Szybkie babeczki i tylko 5 składników. Idealne dla osób dorosłych i dzieci z nietolerancją lub alergią.
Przepis na Babeczkę Wielkanocną
Składniki
- 2 białka jaj
- 75 g erytrytolu
- 75 g mąki ryżowej
- 75 g mąki kukurydzianej
- 60 g oleju kokosowego
- 60 g mleka roślinnego np. kokosowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Białka ubij na sztywno. Pod koniec dodac erytrytol, caly czas ubijając. Mąkę przesiej przez sitko do miski wraz z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych białek dodaj mleko, olej i przesianą make. wymieszaj.
Przełóż do 4 foremek na mini babeczki. Piecz ok. 25 minut w temp. 180 C.
Po upieczeniu pozostaw w foremkach na ok.10 minut aż babeczki nieco się schłodzą. Możesz przyozdobić wedle uznania.
Ja zmiksowałam 30 g ksylitolu i opruszyłam babeczki z wierzchu. Dodatkowo starłam skórkę z cytryny i również położyłam na babeczkach.
Wartości odżywcze
- Kalorie: 252 kcal
- Tłuszcze: 16 g
- Węglowodany: 42 g
- Białko: 5 g
* Ja użyłam formy silikonowej na 4 mini babeczki.