Skip to content
Menu
Cart
Close Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Już za kilka dni będziemy szykować koszyczki do święcenia. Często kupujemy gotowe, małe babeczki na tę okazję. Musimy jednak pamiętać, że te masowo produkowane babeczki są naszpikowane różnymi składnikami chemicznymi, cukrem, polepszaczami smaku itd.
Przygotowałam alternatywę. 🙂 Szybkie babeczki i tylko 5 składników. Idealne dla osób dorosłych i dzieci z nietolerancją lub alergią.

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na Babeczkę Wielkanocną


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • 2 białka jaj
  • 75 g erytrytolu
  • 75 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 60 g oleju kokosowego
  • 60 g mleka roślinnego np. kokosowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Białka ubij na sztywno. Pod koniec dodac erytrytol, caly czas ubijając. Mąkę przesiej przez sitko do miski wraz z proszkiem do pieczenia.

Do ubitych białek dodaj mleko, olej i przesianą make. wymieszaj.

Przełóż do 4 foremek na mini babeczki. Piecz ok. 25 minut w temp. 180 C.

Po upieczeniu pozostaw w foremkach na ok.10 minut aż babeczki nieco się schłodzą. Możesz przyozdobić wedle uznania.

Ja zmiksowałam 30 g ksylitolu i opruszyłam babeczki z wierzchu. Dodatkowo starłam skórkę z cytryny i również położyłam na babeczkach.

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 252 kcal
  • Tłuszcze: 16 g
  • Węglowodany: 42 g
  • Białko: 5 g

* Ja użyłam formy silikonowej na 4 mini babeczki.

00votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x