Skip to content
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Ileż ja się nawalczyłam żeby to ciasto się pofalowało 😉 W końcu się udało, ponieważ połączenie mąki ryżowej i kukurydzianej okazało się strzałem w dziesiątkę! Jak dla mnie smakuje cudownie, tak jak ciasto ptysiowe. Jest delikatne i pyszne, natomiast krem po prostu rozpływa się w ustach.

Przyznam Ci się szczerze, że Karpatkę w wersji tradycyjnej jadłam chyba tylko raz w życiu. Generalnie nie lubię ciast z masami, cukrami pudrami itp. A od kiedy moja dieta jest bezglutenowa i bezmleczna to nie tknę ich choćby nie wiem co. Na szczęście moja Karpatka jest inna…:-) Śmiało pozwalam sobie na to ciasteczko, bez wyrzutów sumienia.

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na Karpatkę


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj

CIASTO:

  • 125 g masła bez laktozy
  • 260 g wody
  • 80 g mąki ryżowej
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 5 jaj

KREM:

  • Dwa budynie waniliowe bezglutenowe, eko w proszku (80 g)
  • 65 g erytrolu
  • 750 ml mleka roślinnego
  • 200 g masła bez laktozy (temp. pokojowa)

Przygotowanie

Przepis na ciasto:

Przygotuj okrągłą formę do pieczenia bo zaczynamy. 😉

* W rondelku roztop masło. Dodaj wodę i zagotuj. Wsyp mąkę i ucieraj przez chwilkę silikonową lub drewnianą łyżką, aż masa się ze sobą dokładnie połączy i będzie gładka.

* Gotową masę przełóż do misy i poczekaj aż ostygnie.Dodaj jajka oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładką masę. Podziel ciasto na dwie części.

* Piekarnik nagrzej do 200 stopni C (góra i dół). Okrągłą formę posmaruj masłem i posyp mąką ryżową.

* Jedną część ciasta przełóż do formy, następnie rozprowadź ciasto używając zwilżonej ciepłą wodą, silikonową, płaską łopatką. Jeśli ciasto się klei ponownie polej łopatkę ciepłą wodą.

* Piecz 20-25 minut.

* Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odczekaj kilka minut. Następnie wyjmij ostrożnie ciasto z formy. Formę umyj, osusz i postępuj tak samo z drugą częścią ciasta.

Krem budyniowy:

* Nalej mleko do szklanki. Wsyp budynie w proszku, erytrol i dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj w rondelku. Następnie wlej mleko ze szklanki (to budyniami i erytrolem) i mieszaj do czasu kiedy budyń uzyska gładką konsystencję. Następnie gotuj budyń 1-2 minuty, a kiedy zacznie bulgotać odstaw do ostygnięcia. W tym czasie, mieszaj co jakiś czas, aby nie powstał kożuch.

* Masło ubijaj mikserem ok. 2 minuty, następnie dodawaj po łyżce ostudzony budyń, cały czas ubijając.

* Gotowym kremem posmaruj jedną część ciasta i przykryj drugą. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

* Międzyczasie zmiksuj na erytrol w robocie kuchennym na pył i kiedy ciasto już „odpocznie” posyp ciasto z wierzchu, przez sitko.

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 33 g
  • Kalorie: 461 kcal
  • Tłuszcze: 38 g
  • Białko: 7 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
allutka
6 lat temu

Witaj, podane przez Ciebie proporcję, do ilu osób są dostosowane. P.s tylko takiej informacji brakuję mi w Twoich przepisach

MissCake
6 lat temu

Witaj. Mam prośbę, czy możesz do przepisów podawać na jaką ilość osób jest dany przepis? Zaczynam piec dopiero i się uczę proporcji składników.Z góry dziękuję.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x