Uwielbiam ryby dlatego jadam je bardzo często i w różnych kombinacjach. Moja dzisiejsza propozycja na jeden z posiłków, który możesz zjeść np. na obiad to polędwica z dorsza w porach z pietruszką. Dorsz to pełnowartościowe białko, selen, witamina D3, witamina B12 oraz fosfor.
DrukujPrzepis na dorsza w porach z pietruszką
Składniki
Skaluj
- 200 g polędwicy z dorsza
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- biała część pora
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na patelni grillowej lub zwykłej. Połóż rybę na patelni wraz z porem pokrojonym w plasterki i podsmaż z jednej i z drugiej strony (ok. 3 minuty na stronę).
Dodaj posiekane listki pietruszki. Zmniejsz ogień, duś jeszcze chwilkę i gotowe. Dopraw ulubionymi przyprawami (u mnie odrobina soli oraz pieprz).
Smacznego!
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 0 g
- Kalorie: 164 kcal
- Tłuszcze: 11,4 g
- Białko: 35,4 g
Palce lizać. Dorsz kruchy, rozpada się w ustach. Por nadaje mu wyrazistości i cudownego zapachu.
Uwielbiam tuńczyka. Robiłam go podobnie. Wyszedł troszkę za suchy, ale aromat i smak cudowny. Skropiony obowiązkowo cytryną.
Ja dodaję do tego jeszcze sos cytrynowo-maślany. Nadaje fajny delikatny smak.
Nie lubię dorsza więc ten przepis wykorzystują z innymi rybami. Prosty szybki wyrazisty smak.
Delikatna zdrowa rybka. Dorsz zawsze był dla mnie za mdły. Dorsz w porach jest super aromatyczny.
Jak robić dorsza w piekarniku, żeby cały dom nie pachnial rybą? Ciągle mam z tym problem :/ Dlatego nie często gotuję dorsza