Dzień Babci i Dziadka to czas wyjątkowy. Warto zatrzymać się na chwilę w nadchodzący weekend i przypomnieć sobie jak to było kiedyś. Dla mnie dom babci to dom pełen kulinarnych zapachów. Zawsze kiedy przyjeżdżałam do Babci, rosół bulgotał na kuchence, a ciasto piekło się w prodiżu. Babcia była mistrzynią gotowania i pieczenia. Ah, nigdy nie zapomnę smaku pieczonych nóżek z kurczaka, albo czekoladowego murzynka…cóż to był za smak.
W jaki sposób możemy sprawić radość naszym bliskim, w ten szczególny dzień? Wszyscy Dziadkowie uwielbiają słodycze. Tego jestem pewna. Natomiast słodycze ręcznie wykonane w szczególności. Dlatego właśnie pędzę z przepisem, abyś mógł/ła przygotować coś od serca.
Pyszne, słodkie, pachnące, jagodowe kuleczki, starannie przygotowane i zapakowane to prezent wyjątkowy. Możesz mi wierzyć na słowo, że Twoi bliscy będą zadowoleni.
Samo przygotowanie również nie zajmie Ci zbyt wiele czasu.
DrukujPrzepis na kulkę orzechowo- jagodową
Opis
Kulki mocy o smaku jagodowo-orzechowym
Składniki
160 g orzechów nerkowca
160 g orzechów włoskich
100 g daktyli suszonych, bez pestek
Sok z połowy cytryny
Szczypta soli
Pół łyżeczki aromatu waniliowego
Łyżka dżemu jagodowego (100%, bez cukru)
Przygotowanie
Do robota kuchennego wsyp orzechy. Zmiksuj
Dodaj daktyle suszone, bez pestek. Zmiksuj.
Wlej sok z połowy cytryny, dodaj szczyptę soli, pół łyżeczki aromatu waniliowego,
oraz łyżkę dżemu jagodowego (100% bez cukru). Wymieszaj.
Ulep kuleczki o wadzę 30 g. Wstaw do lodówki na minimum godzinkę.
Zapakuj w pudełeczko, lub opakowanie foliowe i biegnij do Babci, oraz Dziadka z życzeniami. 🙂
Czy można o tej porze roku zastąpić dżem jagodowy świeżymi jagodami? Czy kulki wówczas będą ok? Jeśli tak, to jaka ilość jagód? Wyglądają fenomenalnie! Jestem ciekawa jak smakują.
Można, ale ostrożnie bo mają dużo wody i mogą całkowicie zmienić konsystencję kulek. Polecałabym użyć jednak dżemu a do miseczki wrzucić jagody. 😉