Skip to content
Menu
Cart
Close Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Święta już za parę dni, a ja przygotowałam kilka przepysznych propozycji. Nie są to standardowe, tradycyjne przepisy, ale prawdziwy łasuch znajdzie coś dla siebie. 😉 Wszystko jak zawsze bez glutenu, mleka i cukru, czyli zdrowo i apetycznie.

Kto nie zna czekoladowych babeczek Cupcake reese’s wypełnionych masłem orzechowym…
Ja za nimi wprost szaleje. Kiedyś dostępne tylko za granicą, teraz dostępne także w Tesco. Widziałam ostatnio krążąc alejkami. Nie kupiłam…:-)
Wolę zrobić je sama ze zdrowej czekolady i z przepysznego masła orzechowego. Przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut, a smak jest nieziemski. Niech zapach miksowanych orzeszków wypełni Wasze domy!

Jak przygotować najlepsze na świecie masło orzechowe?

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na czekoladowe babeczki z masłem orzechowym


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • Olej kokosowy 1/2 kubka
  • Kakao, 1/2 kubka
  • Syrop klonowy, 2-3 łyżki
  • Sól, szczypta
  • Orzechy arachidowe, 400 g
  • Oliwa z oliwek, 20 g
  • Ksylitol, płaska łyżka

Przygotowanie

*Jeden warunek. Musicie mieć dobry sprzęt do miksowania, który sobie poradzi z orzechami.

Wsypcie ksylitol do robota kuchennego. Zmiksujcie. Dodajcie orzechy. Zmiksujcie na gładką masę. Wlejcie oliwę. Dokładnie wymieszajcie.

I tak oto mamy masło orzechowe, domowej roboty, w dwie minuty.

Następnie będziemy potrzebować 12 papilotek na muffiny. Ja mam w domu akurat silikonowe.

Do rondelka wkładamy olej kokosowy i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu aż olej się roztopi,
cały czas mieszając. Dodajemy syrop klonowy, oraz sól. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia, odkładamy w chłodne miejsce.

Kiedy „czekolada” troszkę przestygnie, wlewamy ją do papilotek na wysokość 1/3. Wkładamy do lodówki.
Gdy spody zastygną wyjmujemy papilotki z lodówki i do każdej wkładamy po łyżce masła orzechowego.

Zalewamy resztą czekolady, tak aby zakryła nam masło. Wkładamy do lodówki na godzinę. Koniec. 🙂

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 300 kcal
  • Tłuszcze: 27 g
  • Węglowodany: 7 g
  • Białko: 10 g
00votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
3 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Madzia
7 lat temu

Czekoladowe babeczki wprost rozpływają się w ustach. Zamiast oliwy dałam olej rzepakowy. I chyba jest ok 🙂

Roma
6 lat temu

Hej! Możesz zdradzić czego używasz, Masz jakiś fajny robot kuchenny pomocny przy tego typu smakołykach? 😉

3
0
Would love your thoughts, please comment.x