Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na czekoladowe babeczki z masłem orzechowym


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • Olej kokosowy 1/2 kubka
  • Kakao, 1/2 kubka
  • Syrop klonowy, 2-3 łyżki
  • Sól, szczypta
  • Orzechy arachidowe, 400 g
  • Oliwa z oliwek, 20 g
  • Ksylitol, płaska łyżka

Przygotowanie

*Jeden warunek. Musicie mieć dobry sprzęt do miksowania, który sobie poradzi z orzechami.

Wsypcie ksylitol do robota kuchennego. Zmiksujcie. Dodajcie orzechy. Zmiksujcie na gładką masę. Wlejcie oliwę. Dokładnie wymieszajcie.

I tak oto mamy masło orzechowe, domowej roboty, w dwie minuty.

Następnie będziemy potrzebować 12 papilotek na muffiny. Ja mam w domu akurat silikonowe.

Do rondelka wkładamy olej kokosowy i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu aż olej się roztopi,
cały czas mieszając. Dodajemy syrop klonowy, oraz sól. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia, odkładamy w chłodne miejsce.

Kiedy „czekolada” troszkę przestygnie, wlewamy ją do papilotek na wysokość 1/3. Wkładamy do lodówki.
Gdy spody zastygną wyjmujemy papilotki z lodówki i do każdej wkładamy po łyżce masła orzechowego.

Zalewamy resztą czekolady, tak aby zakryła nam masło. Wkładamy do lodówki na godzinę. Koniec. 🙂

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 300 kcal
  • Tłuszcze: 27 g
  • Węglowodany: 7 g
  • Białko: 10 g
3
0
Would love your thoughts, please comment.x