Skip to content
Menu
Cart
Close Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Ho ho ho! Mikołajki czas start! 🙂

Czekolada to niewątpliwie przysmak wszech czasów. Czy wiecie, że surowe ziarna kakaowca to Super foods? Często nazywane są „pokarmem Bogów”. Nic dziwnego, ponieważ korzyści płynące z jedzenia kakao są ogromne.

Czekolada, którą można kupić w sklepach jest bardzo przetworzona i naszpikowana chemią, cukrem itd. Nie polecam jej kupować. Polecam natomiast surową, organiczną czekoladę. Sklepy ekologiczne są w nią zaopatrzone. To co mnie w niej urzeka to głębia smaku, zapach…mmm wspaniała. Fakt, że podnosi poziom serotoniny w organizmie (serotonina-inaczej hormon szczęścia), zachęca jeszcze bardziej.

Ale do rzeczy. Dziś, ode mnie, dla Was mój ukochany przepis na czekoladowe brownie. Jest bez cukru, bez glutenu i bez mleka krowiego. Nie zawiera również orzechów. Duży plus za szybkość i łatwość wykonania. 🙂

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na czekoladowe brownie


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

  • Masło kakaowe 150 g
  • Jajka, 6 sztuk (białka oddzielone od żółtek)
  • Sól, szczypta
  • Erytrytol, 200 g
  • Surowa czekolada, 200 g
  • Mąka kokosowa, 50 g

Przybory kuchenne:

  • tortownica (22 cm), lub kwadratowa forma

Przygotowanie

1. Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni C.
2. Ubijcie białka na sztywno, najlepiej mikserem.
3. Dodajcie 20 g erytrytolu, wymieszajcie.
4. Dodajcie pozostałe 180 g erytrytolu, żółtka i masło kakaowe, wymieszajcie.
5. Dodajcie czekoladę, poczekajcie chwilę aż zmięknie, wymieszajcie.
6. Dodajcie mąkę, wymieszajcie.
7. Dodajcie ubite białka, wymieszajcie. Przełóżcie ciasto do tortownicy (22cm) lub kwadratowej formy.
8. Pieczcie 10-15 minut (200stopni C.). Pozostawcie w formie na około 5 minut, żeby przestygło.

To ciasto jest pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Z owocami, z orzeszkami, z czymkolwiek chcecie. Możecie je podać nawet z lodami waniliowymi (jeśli sumienie Wam na to pozwoli) 😛

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 300 kcal
  • Tłuszcze: 20 g
  • Węglowodany: 30 g
  • Białko: 5 g

Ale zaraz, zaraz, nie tak szybko. Ciasto tylko dla tych, którzy już poćwiczyli dzisiaj. Jeszcze nie byliście na treningu? To szybciutko, łapcie torbę i biegusiem. 😉

Udanych Mikołajek życzę Wszystkim Wam!!!

00votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
6 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
7 lat temu

Gdzie można dostać masło kakaowe i jakiego ty konkretnie używasz? I jaką surową czekoladę używasz? Często bywam w bio sklepach i czekolady widziałam, ale nie czytałam nigdy nazw i się zastanawiam czy faktycznie są one tak łatwo dostępne w bio sklepach?

Natalia
7 lat temu
Reply to  Joanna Rutka

A gdzie kupujesz masło kakaowe?

Inga
7 lat temu

Coż to takiego ten erytrytol? I czy można zastąpić go czymś innym?

Patka Natka
7 lat temu

Ciężkie trochę jak na tę porę roku, ale spróbuje je przygotować. Napiszcie mi tylko czym jest surowa czekolada?

6
0
Would love your thoughts, please comment.x