Przepisów na tofurniki jest wiele. Jednak ja jestem zwolenniczką szybkich przepisów to taki właśnie chcę Wam dziś przedstawić. Tofurnik to sernik bez sera. Ten jest na zimno, bez pieczenia. Zamiast sera białego jest tofu czyli nasiona soi. Przygotowanie naszego ciasta składa się z trzech etapów. Etap pierwszy to wykonanie spodu ciasta orzechowo- morelowego. Etap drugi to środek ciasta, czyli masa z tofu i trzeci etap to wykończenie ciasta polewą z gorzkiej czekolady.
Brzmi smacznie? To do dzieła.
DrukujPrzepis na Tofurnik
Składniki
- 100 g orzechów włoskich
- 60 g moreli suszonych
- tofu 300 g
- (60 g) 1/3 kubka mleka ryżowego
- 2 łyżki ksylitolu (28 g)
- tabliczka czekolady (100g)
Przygotowanie
Zmielić orzechy razem z morelami. Wyłożyć nimi spód formy. Odstawić.
Zagotować mleko ryżowe z ksylitolem, tak aby kryształki się rozpuściły.
Gotowym mlekiem zalać tofu i zblendować.
Przelać masę do formy i włożyć do lodówki na całą noc lub na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć formę z lodówki.
Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią „ciasto” według uznania.
Ponieważ ja jestem fanem czekolady, roztopiłam dwie tabliczki 😉 i wysmarowałam cały Tofurnik.
Ciasto podzieliłam na pięć kawałków. Poniżej podane wartości dotyczą jednego kawałka.
Wartości odżywcze
- Kalorie: 369 kcal
- Tłuszcze: 24 g
- Węglowodany: 29 g
- Białko: 13 g