Tak bardzo, bardzo chce mi się ostatnio słodkości, że wciąż szukam nowych smaków i rozwiązań. Kiedy dzisiaj rano buszowałam po straganach na placu, wpadły mi w oko soczyste gruszki. Od razu sobie wyobraziłam jak się pieką w moim domowym piekarniku, wypełniając dom zapachem miodu i cynamonu…
Przygotowanie zajmie Ci tylko kilka minut, a smak wynagrodzi czas oczekiwania aż gruszki się przyrumienią w piekarniku.
W taki zimny dzień jak dziś, ciepły posiłek doda Ci energii i rozgrzeje. 🙂
Przygotowanie:
Gruszki umyj pod bieżącą wodą i osuch. Przekrój na pół i wydrąż środki.
W miseczce wymieszaj migdały, cynamon, gałkę muszkatołową i miód.
Gotową mieszankę włóż do wydrążonych miejsc w połówkach gruszek.
Na każdej połówce połóż odrobinę oleju kokosowego. Piecz przez 25 minut w temperaturze 160 stopni C.
Już nie mogłam się doczekać świątecznych przepisów w wersji fit 🙂
Mmm wygląda pysznie i jakie proste do zrobienia. Spróbuję też w wersji z jabłkiem.
Szkoda, że jestem uczulona na bakalie, bo na pewno bym wypróbowała.
Ja w tej wersji robię zarówno jabłka jak i gruszki.
Zamiast bakali ja daję żurawinę i kokos (wiórki)
Polecam fantastyczny przepis!
Wersja z jabłkiem tak samo faszerowanym też jest bardzo ok
Gruszki muszą być twarde. Inaczej robi się „ciapa” z tego owocu.
Dowolność dodatków do gruszki i zawsze wychodzi extra 😉