Skip to content
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Ostatnio mam wrażenie, że dobra trwa za krótko. Mimo, że codziennie budzę się o godzinie 5.45 to dzień przelatuje mi przez palce. Z chęcią pospałabym dłużej ale mój słodki, roczny już Marcelek, taką godzinę sobie zakodował i nie budzi się nawet 5 minutek później 😛

Dalej oczywiście trening, praca, praca, praca, sernik, praca…Hmm Sernik? Ktoś powiedział sernik? Ciiii…sernik robię ukradkiem.

Miksuję, wkładam do lodówki, znów coś miksuje. Idealnie. Będzie pyszny deser po pracy 😀 Przygotowanie sernika zajmuje mi łącznie 20 minut. Resztę czasu chłodzi się w lodówce. Generalnie robicie spód sernika i do lodówki, następnie wchodzi masa „serowa” i znów do lodówki. Na koniec polewa wiśniowa i znów lodówka. Bez gotowania, pieczenia i innych skomplikowanych czynności. Tak więc nie musicie stać i pilnować czy coś się nie przypala. Uwielbiam takie słodycze 🙂
A Wy?

To rozwiązanie dla zapracowanych. Tzw. ciastko z doskoku 😉

Ale efekt? Powalający. Musicie mi uwierzyć. Mam w domu prywatnych testerów przepisów i są zachwyceni.

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na wegański sernik wiśniowy


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • Orzechy włoskie 120 g
  • Daktyle suszone 120 g
  • Kakao 10 g
  • Mleko migdałowe 1-2 łyżek
  • Nerkowce, pekan, włoskie 180 g
  • syrop klonowy 100 g (60 g do „serowego” środka i 40 g do polewy)
  • aromat waniliowy 2 łyżeczki
  • wiśnie mrożone 150 g
  • nasiona chia 45 g

Przygotowanie

Zmiksujcie składniki pierwszej warstwy. Masę przełóżcie na spód prostokątnej formy. Włóżcie do lodówki. Orzechy włoskie, nerkowce i pekan włóżcie do miski, zalejcie wodą i odstawcie. Po godzinie wyjmijcie orzechy z wody i zmiksujcie razem z pozostałymi składnikami na masę serową. Przełóżcie do formy na wcześniej schłodzony spód ciasta. Włóżcie do lodówki na godzinę. Rozmrożone wiśnie zmiksujcie z chia i syropem. Odstawcie. Po godzinie, wyjmijcie ciasto i przełóżcie na sam wierzch polewę. Znów włóżcie do lodówki na godzinkę. Po schłodzeniu pokrójcie ciasto na 10 kwadratowych kawałków.

Podane wartości odżywcze dotyczą jednego kawałka.

Notatki

Poniżej skład poszczególnych warstw ciasta.

Spód ciasta:

  • orzechy włoskie 120 g
  • daktyle suszone ok. 120
  • 1 łyżka kakao (10g)
  • 1-2 łyżek mleka migdałowego
  • szczypta cynamonu

 Masa „serowa”

  • orzechy 180 g (ja wymieszałam nerkowce, włoskie i pecan)
  • syrop klonowy 60 g (jeśli wolicie słodsze, można wlać więcej syropu)
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego

Polewa wiśniowa

  • mrożone wiśnie 150 g
  • nasion chia 45 g
  • syrop klonowy 40 g

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 278.5 kcal
  • Tłuszcze: 19.8 g
  • Węglowodany: 24 g
  • Białko: 6 g

Smacznego 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
mlodamamuska77
7 lat temu

O kurka wodna ! A dzisiaj właśnie miałam ochotę na coś takiego słodkiego tak wiec trzeba będzie przygotować Może jak wrócę z pracy do domu Jakieś smaczne ciasto chodzi za mną już od kilku dni i nie daje spokoju. Jestem obecnie na diecie ale widzę,ze nie ma tutaj takich ilości kalorii tak wiec sobie pozwolę. Jest w końcu piątek. Czy można czymś zastąpić syrop klonowy? Bo nie mam żadnego dużego sklepu po drodze i nie wiem czy dostanę.

ladyemilia
7 lat temu

Sernik wyglada bajecznie. Ale się rozmarzyłam. Dawno już sernika nie jadłam tak wiec pewnie się zbiorę na weekend i wreszcie przygotuję bo mąż mi żyć już nie daje ( nie przepadam za sernikami ze sklepów, ja szczerze powiedziawszy również).
Sernik z wiśniami nastraja mnie sentymentalnie. Kiedyś zawsze piekła go moja babcia. Żałuję,ze nie spisałam od niej przepisu.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x