Skip to content
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop

To danie po raz pierwszy zrobiłam kiedy byłam jeszcze na studiach, czyli lata świetlne temu. ?

Jest tanie i bardzo smaczne, a do tego szybkie.

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na risotto z tuńczykiem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • 150 g ryżu np. jaśminowego
  • 400 g tuńczyka z wody
  • 30 g parmezanu (opcjonalnie)
  • 80 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g pomidorów krojonych odsączonych z zalewy

Przygotowanie

Ugotuj ulubiony ryż wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź i odstaw. Zetrzyj parmezan na tarce. Wsyp do ryżu i dokładnie wymieszaj. (Możesz również zostawić parmezan do posypania na wierzchu gotowego dania zamiast do ryżu – wg uznania).

Na patelnię wlej łyżkę oleju. Kiedy olej będzie rozgrzany wrzuć cebulę oraz czosnek i delikatnie podsmaż na złoty kolor. Dodaj odsączonego z wody tuńczyka. Podsmaż.

Dodaj pomidory z puszki pokrojone na kawałki oraz przyprawy. Duś razem przez kilka minut. Nałóż ryż na talerz, polej sosem z tuńczyka i pomidorów (ewentualnie posyp parmezanem). Udekoruj gałązką pietruszki.

Smacznego!

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 407 kcal
  • Tłuszcze: 4.8 g
  • Węglowodany: 47 g
  • Białko: 43 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wiolka
6 lat temu

O wow! Wygląda pysznie. Szukam jakiegoś fajnego pomysłu na pastę z tuńczyka do tartinek i tartoletek np. na imprezę grillową. Możesz coś polecić?

Monika
6 lat temu

Ja to danie przygotowuję nie z ryżem, a kaszą gryczaną prażoną lub kaszą bulgur. Też jest bardzo dobre. Polecam.

Pytanie
6 lat temu

Dziewczyny, czy próbowałyście kiedyś zrobić risotto z grillowanym tuńczykiem pokruszonym na kawałki? Czy stosujecie wersję tylko tuńczyka puszkowego?

Karola
6 lat temu

Risotto z grillowanym tuńczykiem też polecam. Wychodzi bardziej suche ale pyszne.

Małgorzata
6 lat temu

Ja używam tego tuńczyka do makaronu nie ryżu. Polecam szczególnie z makaronem razowym.

Anita
6 lat temu

Rzeczywiście jest to pomysł na łatwy, szybki obiad i w dodatku samo zdrowie.

Sonia
6 lat temu

Czy można tu dodać jeszcze pokrojone w kosteczki świeże papryki np. zieloną i żółtą?

Kamila
6 lat temu

Danie na obiad i na kolację, zdecydowanie na każdą porę roku.

Pytanko
6 lat temu

Jaki ryż poza jaśminowym jeszcze polecacie?

11
0
Would love your thoughts, please comment.x