Naleśniki amarantusowe
Od kiedy jestem na diecie bezglutenowej, dostrezgłam różnorodność mąk.
Jest ich tak wiele, że całkowicie nie brakuje mi pszenicy, a wręcz nie mam na nią ochoty.
No dobra może czasami ;-).
Dlatego bez względu na to czy musisz czy nie musisz rezygnować z pszenicy
polecam Ci szukać różnych połączeń smakowych, ponieważ najlepsza dieta to dieta
różnorodna.
Gdybym miała dokonać wyboru, która mąka jest najlepsza do ciasteczek, bez zastanowienia
powiem, że to mąka amarantusowa, pozyskiwana z amarantusa. Tę roślinę, czyli Szarłat
wyniosły uprawiano już ponad 4 000 lat p.n.e w Ameryce Północnej i Południowej. Była
jedną z podstawowych roślin, uprawianych przez Inków oraz Azteków. Do Europy trafiła
dopiero na przełomie XVI i XVII w.
Do mojej kuchni mąka amarantusowa trafiła stosunkowo niedawno, ale już zdążyła nieźle
namieszać. Tak mieszała, że powstało idealne ciasto naleśnikowe. Cieniutkie, delikatnie
słodkie o pięknym zapachu. Jako dodatek do naleśników przygotowałam szybki krem
czekoladowo-bananowy.
Drukuj
Przepis na naleśniki amarantusowe i krem czekoladowo-bananowy
Opis
Idealny pomysł na sobotnie śniadanie!
Składniki
- 240 g mleka migdałowego
- 100 g mąki amarantusowej
- 20 g mąki jaglanej
- 40 g oliwy z oliwek ( możesz użyć innego tłuszczu np. miękkie masło ghee lub olej słonecznikowy)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 dojrzały banan
Przygotowanie
Ciasto naleśnikowe
- Do miski wsyp mąkę amarantusową oraz jaglaną. Dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce utrzyj jajka mikserem do białości. Zajmie Ci to ok. 5 minut. Międzyczasie dodawaj do jajek kolejno: sól, mąkę (porcjami) oraz mleko migdałowe i oliwę. Kiedy dodasz wszystkie składniki, miksuj dalej przez ok. 2 minuty. Odstaw na kwadrans.
Krem czekoladowo- bananowy
- Do rondelka włóż czekoladę połamaną na kawałki. Ustaw na średnim ogniu i poczekaj aż się rozpuści, mieszając od czasu do czasu.
- Kiedy czekolada będzie płynna, dodaj do niej banana, pokrojonego na kawałki.
- Zblenduj na gładką masę.
- Krem przełóż do słoiczka i odstaw w ciepłe miejsce.
Przygotowanie
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek na kuchence.
- Ciasto naleśnikowe zmiksuj ponownie przez ok. 5 sekund. Ostrożnie nalewaj chochelką ciasto na patelnię. Smaż z obydwu stron. Nie przewracaj naleśnika zbyt szybko na drugą stronę ponieważ może się porwać.
- Po usmażeniu jednego naleśnika, odłóż go na talerz i przykryj ściereczką, żeby nie ostygł. Z każdym kolejnym naleśnikiem postępuj tak samo.
- Na koniec każdy naleśnik posmaruj kremem i zwiń tak jak lubisz. Smacznego!
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 5 g
- Kalorie: 62 kcal
- Tłuszcze: 3.4 g
- Białko: 1.3 g
Witam, a ile jajek? Czy zamiast oliwy można dać olej z orzechów laskowych.
2 jajka. Gdzieś mi umknęło w składnikach. 🙂 można spróbować z olejem orzechowym.