Skip to content
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Domowa masa makowa kontra sklepowa

Święta to czas kiedy możemy nieco potrenować nasze kulinarne umiejętności i przetestować rozmaite możliwości.

Pieczemy wspólnie ciasta, ciasteczka, lepimy pierogi, kroimy kluski… i super ponieważ właśnie oto chodzi, zwłaszcza gdy w przygotowania angażuje się cała rodzina.

To co szczególnie kojarzy mi się ze świętami, to słodki zapach miodu, nie tylko do pierników, ale i do makowej masy, która jest przecież bazą do tradycyjnych makowców i innych dań. Są dwie możliwości, przygotować masę samodzielnie lub kupić gotową.

Warto zastanowić się jednak, czy opłaca się pójść na łatwiznę, ponieważ często w zakupionych produktach znajdują się składniki, o które nawet byśmy nie podejrzewali producenta.

Tymczasem zobacz skład gotowej masy makowej w puszce:

woda, mak niebieski (21%), cukier, bakalie (10%) [rodzynki, skórki pomarańczowe (skórki pomarańczowe, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)), sól], skrobia w proszku, miód sztuczny [syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, woda, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), karmel, aromat], serwatka w proszku z mleka (łącznie z laktozą), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty.

O zgrozo! Zamiast miodu: syrop, karmel i cukier.

Tymczasem przygotowanie wyśmienitej masy makowej jest proste i wbrew pozorom nie takie czasochłonne. 😉

To co przekonałam Cię do działania? Mam nadzieję, że tak.

Najważniejsze to zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty (mak, bakalie, miód) ponieważ to one tworzą niepowtarzalny smak.

Nie uwierzysz ile się naszukałam w markecie bakalii bez siarki, oleju bawełnianego i konserwantów. Na szczęście znalazłam. 🙂 100% naturalne. Dlatego koniecznie czytaj etykiety.

Przygotowanie

Mak wsyp do dużego sita i wypłukaj pod bieżącą wodą. Przesyp do garnka i zalej wrzątkiem, odrobinę więcej nad poziomem maku.

Gotuj ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia (ok. 15 minut). Odcedź z resztek wody i przełóż do robota kuchennego lub młynka do maku. Zmiel dwukrotnie (ja mieliłam w robocie kuchennym 2 minuty). Przełóż do dużej miski. Międzyczasie posiekaj orzechy, a bakalie pokrój w kosteczkę. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Przekrój na połówki.

Na patelni rozpuść masło z miodem. Powoli dodaj orzechy i wszystkie bakalie, partiami. Podgrzewaj ok. 2 minuty, cały czas delikatnie mieszając.

Przełóż do miski z makiem. Dodaj pomarańczę i wymieszaj. Dolej sok z cytryny i ponownie wymieszaj. Możesz także dodać odrobinę rumu do smaku. 😉

Masa gotowa. Idealna do makowca czy klusek z makiem. Przygotowując ten przepis nie sposób nie poczuć magii świąt.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
3 lat temu

Wydaje się proste… zobaczymy czy dobre chęci wystarczą ?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x