Skip to content
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Makrela świeża ?

Jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia makreli głównie wędzonej lub z puszki. Coraz częściej jednak dostępna jest makrela świeża.

Warto ją wprowadzić do swojego menu ponieważ jest tłustą rybą morską, która zawiera cenne kwasy Omega-3. To nie wszystko ponieważ zawiera również witaminy i minerały, które między innymi wspierają naszą odporność.

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na makrelę z patelni


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka
  • Czas całkowity: 15 minut

Opis

Makrela


Składniki

  • Oliwa z oliwek- 5 łyżek
  • Filety świeżej makreli- 4 sztuki
  • Czerwona cebula-połowa
  • Pomidor zerowy-150 g
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka miodu
  • Łyżka kaparów
  • Łyżka rodzynek
  • Łyżka orzeszków pini
  • Liście pietruszki

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy.
  2. Połóż na niej makrelę skórą do dołu i smaż ok. 2-3 minuty na średnim ogniu. Przełóż na drugą stronę i również smaż przez 2-3 minuty.
  3. Rybę przełóż na talerz, a na patelnię dodaj posiekaną w piórka cebulę. Podsmażaj kilka minut cały czas mieszając. Dodaj posiekany czosnek, pomidory, kapary, orzeszki oraz resztkę oliwy. Podpiekaj razem przez chwilę.
  4. Przełóż na talerz z fileta.
  5. Posyp natką pietruszki.
  • Czas przygotowania: 15 minut

 

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x