Dziś opiszę Ci krok po kroku jak je przygotować samodzielnie w domu. 😉
Potrzebny Ci będzie robot kuchenny lub porządny blender, miska i papier do pieczenia.
1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
2. Do robota kuchennego wsyp migdały i ksylitol (ewentualnie erytrytol). Zmiksuj
3. W misce ubij białka na sztywno.
4. Dodaj do białek zmielone migdały z ksylitolem i wymieszaj.
5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj masę łyżką, nadając ciastkom okrągły kształt.
6. Piecz 15 minut. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i połóż w miejscu gdzie całkowicie ostygną i nikt ich wcześniej nie zje 😉 .
Ja za pierwszym razem nakładałam masę łyżką stołową i zdobiłam orzeszkiem pecan. Za drugim razem nakładałam masę łyżeczką, po to żeby upiekły się małe ciasteczka, które później przekładałam powidłem śliwkowym. Do tego niedzielna kawusia, książka i można się relaksować. Rano pobiegałam więc tym bardziej zasłużone. 🙂
Na szczęście sporo mi zostało, więc jutro moi treningowi podopieczni dostaną małe co nieco. 😀
Koniecznie daj mi znać co sądzisz o tym przepisie. Ja tak się rozsmakowałam, że chyba zainwestuję w foremkę do makaroników.
Ogromne buziaki na końcówkę niedzieli i do usłyszenia!
*Podane wartości odżywcze dotyczą jednego ciasteczka. Z przepisu wychodzi ok. 15 sztuk.
Jaka powinna być konsystencja tej masy? Bardzo gęsta?
Bardzo mi smakowały w wersji z powidłami śliwkowymi także domowej roboty.
Smakują wyśmienicie!
Boję się piec. Ale te ciasteczka są mega proste i bardzo łatwo je przygotować.
Zdrowe i pyszne słodkości. Nie ma to jak zabrać się samemu za takie wypieki.
Zamiast ksylitolu użyłam cukru trzcinowego więc jakby co można zamienić. Ciasteczka wychodzą pyszne.
Smak wspomnienie dzieciństwa. Piekłam. Bardzo pyszne. Polecam!
Bardzo smaczny i prosty deser do przygotowania. Nic tylko przygotować!
Makaroniki jak z odpustu 🙂 Tylko duuużo zdrowsze. Pychotka
Wyglądają przepysznie 😋👩🏼🍳