Skip to content
Menu

Przepis na makaroniki

Dziś opiszę Ci krok po kroku jak je przygotować samodzielnie w domu. 😉
Potrzebny Ci będzie robot kuchenny lub porządny blender, miska i papier do pieczenia.

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
2. Do robota kuchennego wsyp migdały i ksylitol (ewentualnie erytrytol). Zmiksuj
3. W misce ubij białka na sztywno.
4. Dodaj do białek zmielone migdały z ksylitolem i wymieszaj.
5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj masę łyżką, nadając ciastkom okrągły kształt.
6. Piecz 15 minut. Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i połóż w miejscu gdzie całkowicie ostygną i nikt ich wcześniej nie zje 😉 .

Ja za pierwszym razem nakładałam masę łyżką stołową i zdobiłam orzeszkiem pecan. Za drugim razem nakładałam masę łyżeczką, po to żeby upiekły się małe ciasteczka, które później przekładałam powidłem śliwkowym. Do tego niedzielna kawusia, książka i można się relaksować. Rano pobiegałam więc tym bardziej zasłużone. 🙂

Na szczęście sporo mi zostało, więc jutro moi treningowi podopieczni dostaną małe co nieco. 😀

Koniecznie daj mi znać co sądzisz o tym przepisie. Ja tak się rozsmakowałam, że chyba zainwestuję w foremkę do makaroników.
Ogromne buziaki na końcówkę niedzieli i do usłyszenia!

*Podane wartości odżywcze dotyczą jednego ciasteczka. Z przepisu wychodzi ok. 15 sztuk.

00głosy
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
12 Komentarze
Najnowsze
NajstarszeNajwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Moni
7 lata temu

Wyglądają przepysznie 😋👩🏼‍🍳

Izka
7 lata temu

Makaroniki jak z odpustu 🙂 Tylko duuużo zdrowsze. Pychotka

Paula19
7 lata temu

Bardzo smaczny i prosty deser do przygotowania. Nic tylko przygotować!

Olka
7 lata temu

Smak wspomnienie dzieciństwa. Piekłam. Bardzo pyszne. Polecam!

Madzia
7 lata temu

Zamiast ksylitolu użyłam cukru trzcinowego więc jakby co można zamienić. Ciasteczka wychodzą pyszne.

martyna
7 lata temu

Zdrowe i pyszne słodkości. Nie ma to jak zabrać się samemu za takie wypieki.

Patka
7 lata temu

Boję się piec. Ale te ciasteczka są mega proste i bardzo łatwo je przygotować.

Eliza1979
7 lata temu

Smakują wyśmienicie!

Renia
7 lata temu

Bardzo mi smakowały w wersji z powidłami śliwkowymi także domowej roboty.

Marta1986
7 lata temu

Jaka powinna być konsystencja tej masy? Bardzo gęsta?

klara
2 lata temu

ile migdałów, ile cukru, białek itd?

12
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x