Skip to content
Menu
Cart
Close Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Zawsze kiedy mam ochotę na coś słodkiego przypominam sobie ten przepis. Pyszne, chrupiące i pachnące kakaem…mniam, znów narobiłam sobie smaka. Powiem Ci, że ostatnio wpadłam na taki pomysł, żeby po upieczeniu i ostygnięciu polać je stopioną, gorzką czekoladą..to dopiero musi być petarda. Możemy zatem uznać, że dzisiejsza wersja jest bardzo fit. 😀

Ciasteczka, które Ci proponuję to także doskonała przekąska w pracy lub w szkole, dla dzieciaków idealna. Mój syn był zachwycony i w zasadzie ciasteczka zniknęły zanim zdążyły ostygnąć.

Poznaj przepis na te pyszności:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok.

Banany zmiksuj blenderem lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miseczki.

Dodaj orzechy, płatki, rodzynki, cynamon, kakao. Dokładnie wymieszaj.

Z gotowej masy formuj kuleczki o średnicy 3 cm i układaj na blasze wyłożonej papierem.

Delikatnie rozgnieć łyżkę, aby były bardziej płaskie.

Piecz w piekarniku 20 minut.

 

  • Drukuj
    clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

    Przepis na kakaowe ciasteczka owsiane


    5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

    No reviews

    • Autor: Joanna Rutka

    Opis

    Bezglutenowe ciasteczka owsiane


    Składniki

    Skaluj

    50 g orzechów pecan

    200 g dojrzałych bananów

    100 g bezglutenowych płatków owsianych

    50 g żurawiny suszonej

    1/2 łyżeczki cynamonu

    2 łyżeczki kakao


    Przygotowanie

    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok.

    Banany zmiksuj blenderem lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miseczki.

    Dodaj orzechy, płatki, rodzynki, cynamon, kakao. Dokładnie wymieszaj.

    Z gotowej masy formuj kuleczki o średnicy 3 cm i układaj na blasze wyłożonej papierem.

    Delikatnie rozgnieć łyżkę, aby były bardziej płaskie.

    Piecz w piekarniku 20 minut.

     

    Wartości odżywcze

    • Węglowodany: 10 g
    • Kalorie: 72
    • Węglowodany: 3 g
    • Białko: 2 g

    przepisu wyszło mi 16 ciasteczek. Podane wartości odżywcze dotyczą jednej sztuki.

00votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
6 lat temu

Ciasteczka są pyszne i bardzo pachnące a samo przygotowanie masy trwa kilka minut! Miałam lekkie podejrzenia, że mogą być twarde ale nic z tych rzeczy. 🙂 Zrobiłam je „na szybko”, ze składników, które miałam w domu – dlatego żurawinę zastąpiłam ziarnami słonecznika. Polecam przepis <3

2
0
Would love your thoughts, please comment.x