Zawsze kiedy mam ochotę na coś słodkiego przypominam sobie ten przepis. Pyszne, chrupiące i pachnące kakaem…mniam, znów narobiłam sobie smaka. Powiem Ci, że ostatnio wpadłam na taki pomysł, żeby po upieczeniu i ostygnięciu polać je stopioną, gorzką czekoladą..to dopiero musi być petarda. Możemy zatem uznać, że dzisiejsza wersja jest bardzo fit. 😀
Ciasteczka, które Ci proponuję to także doskonała przekąska w pracy lub w szkole, dla dzieciaków idealna. Mój syn był zachwycony i w zasadzie ciasteczka zniknęły zanim zdążyły ostygnąć.
Poznaj przepis na te pyszności:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok.
Banany zmiksuj blenderem lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miseczki.
Dodaj orzechy, płatki, rodzynki, cynamon, kakao. Dokładnie wymieszaj.
Z gotowej masy formuj kuleczki o średnicy 3 cm i układaj na blasze wyłożonej papierem.
Delikatnie rozgnieć łyżkę, aby były bardziej płaskie.
Piecz w piekarniku 20 minut.
- Drukuj
Przepis na kakaowe ciasteczka owsiane
Opis
Bezglutenowe ciasteczka owsiane
Składniki
Skaluj50 g orzechów pecan
200 g dojrzałych bananów
100 g bezglutenowych płatków owsianych
50 g żurawiny suszonej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok.
Banany zmiksuj blenderem lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miseczki.
Dodaj orzechy, płatki, rodzynki, cynamon, kakao. Dokładnie wymieszaj.
Z gotowej masy formuj kuleczki o średnicy 3 cm i układaj na blasze wyłożonej papierem.
Delikatnie rozgnieć łyżkę, aby były bardziej płaskie.
Piecz w piekarniku 20 minut.
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 10 g
- Kalorie: 72
- Węglowodany: 3 g
- Białko: 2 g
przepisu wyszło mi 16 ciasteczek. Podane wartości odżywcze dotyczą jednej sztuki.
Ciasteczka są pyszne i bardzo pachnące a samo przygotowanie masy trwa kilka minut! Miałam lekkie podejrzenia, że mogą być twarde ale nic z tych rzeczy. 🙂 Zrobiłam je „na szybko”, ze składników, które miałam w domu – dlatego żurawinę zastąpiłam ziarnami słonecznika. Polecam przepis <3
Super! ☺️