Zapach, smak i wygląd oceniam na 10 punktów. 🙂
Wspaniała przekąska lub deser. Idealne do kawy. Delikatnie się ciągną. W smaku przypominają ciasteczka cantucci.
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Przygotuj dwie miski, jedną większą, drugą mniejszą. Do jednej wsyp mąkę kasztanową, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj. Do drugiej miski wlej syrop klonowy, dodaj pastę tahini i 3 krople aromatu waniliowego. Bardzo dokładnie wymieszaj. Przesyp produkty suche do mokrych i ponownie wymieszaj, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Gotową masę przełóż do silikonowej formy na ciasteczka lub wyjmij półkę z piekarnika, rozłóż na niej papier do pieczenia. Z ciasta ulep kulki (ok.2 cm średnicy) i rozgnieć łyżką na papierze (wtedy ciasteczka wyjdą okrągłe ciasteczka. Posyp z wierzchu orzechami. Piecz 8 minut.
Z przepisu wychodzi 10 ciasteczek. Podane wartości odżywcze dotyczą jednej sztuki.
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Czy można zamienić czymś pastę tahini?
Proponuję masło orzechowe. 🙂
Przygotowuje te ciasteczka też w formie kulek też polecam
Jakie orzechy najbardziej się tu nadają?
Włoskie wg mnie.
Świetny kulinary pomysł na zimowe wieczory 🙂
Przepyszny orzechowy smakołyk!
Czy można w tym przepisie zamienić orzechy na migdały? Jestem niestety uczulona na orzechy.
Jak najbardziej 🙂