Poniżej wartości odżywcze dla całego ciasta:
DrukujPrzepis na fasolowe ciasto czekoladowe
Składniki
Skaluj
- Puszka fasoli (310 gr)
- 5 dużych jajek
- Łyżeczka aromatu waniliowego
- Pół łyżeczki soli
- 6 łyżek oleju kokosowego
- Pół kubka ksylitolu
- 4 łyżki kakao niskotłuszczowego (10-12%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
- 2 miarki (70 gr) proteinowej odżywki czekoladowej
- Pół łyżeczki sody
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Połącz składniki: kakao, odżywkę, sodę, proszek do pieczenia w małej misce.
W osobnej misce zmiksuj olej kokosowy z 2 jajkami.
Dodaj fasolę, 3 jajka, aromat waniliowy, ksylitol i sól. Zmiksuj razem.
Dodaj resztę składnikòw oraz wodę. Zmiksuj.
Gotową masę przelej do formy.
Piecz 30-35 minut ( ja piekę w silikonowej formie o szerokości 21 cm, długości 22.50 cm, wysokości 4.20 cm, pojemności 1.30 l)
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 154g
- Kalorie: 1838 kcal
- Tłuszcze: 95g
- Białko: 125g
Gdzie mogę kupić proteinową odżywkę czekoladową? Czy mogę ciacho przygotować bez niej? I jeszcze jedno pytanie: czy ksylitol mogę zastąpić syropem klonowym? Jeśli tak, to jaka ilość?
Odżywkę można kupić w sklepie dla sportowców lub przez internet. Ksylitol a syrop klonowy to zupełnie inna konsystencja. Nie polecam zamieniać w tym przepisie bo to całkowicie zmieni smak.
Wow nie wiedziałam, że takie pyszne ciasto może powstać na bazie fasoli.
Ja akurat nie używam odżywek proteinowych. Czy wyjdzie ciasto bez tej odżywki?
Tak ja też nie polecam zastępować syropem klonowym. Różne konsystencje. Może nie wyjść.
Niesamowite, że wcale nie czuć tej fasoli. Pyszne!
Przetestowałam na Waletynki. Zainspirowała mnie ta forma w kształcie serca. Ozdobiłam musem z mrożonych malin.