Makrela świeża 🐟
Jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia makreli głównie wędzonej lub z puszki. Coraz częściej jednak dostępna jest makrela świeża.
Warto ją wprowadzić do swojego menu ponieważ jest tłustą rybą morską, która zawiera cenne kwasy Omega-3. To nie wszystko ponieważ zawiera również witaminy i minerały, które między innymi wspierają naszą odporność.
DrukujPrzepis na makrelę z patelni
- Czas całkowity: 15 minut
Opis
Makrela
Składniki
- Oliwa z oliwek- 5 łyżek
- Filety świeżej makreli- 4 sztuki
- Czerwona cebula-połowa
- Pomidor zerowy-150 g
- Ząbek czosnku
- Łyżeczka miodu
- Łyżka kaparów
- Łyżka rodzynek
- Łyżka orzeszków pini
- Liście pietruszki
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy.
- Połóż na niej makrelę skórą do dołu i smaż ok. 2-3 minuty na średnim ogniu. Przełóż na drugą stronę i również smaż przez 2-3 minuty.
- Rybę przełóż na talerz, a na patelnię dodaj posiekaną w piórka cebulę. Podsmażaj kilka minut cały czas mieszając. Dodaj posiekany czosnek, pomidory, kapary, orzeszki oraz resztkę oliwy. Podpiekaj razem przez chwilę.
- Przełóż na talerz z fileta.
- Posyp natką pietruszki.
- Czas przygotowania: 15 minut